Az RTL-csoport inkább kihagyta a tévés díjátadót

Rádiós és tévés díjak átadása, 2014
Vágólapra másolva!
A Kamera Korrektúrán hiába nyert tavaly és tavalyelőtt is néhány díjat az RTL-csoport, idén egyáltalán nem is nevezett. A szervezők sajnálják, de jövőre is meghívják a tévétársaságot. Miért maradt távol az RTL?
Vágólapra másolva!

Kiosztották a 2014-es Kamera Korrektúra díjait, de a nyertesek közt nem szerepelt egyetlen RTL-es produkció sem, jóllehet, az RTL Klub továbbra is piacvezető. Médiapiaci forrásból úgy tudjuk, hogy a tévétársaság nem hitt az ítészek pártatlanságában, függetlenségében, nem bízott abban, hogy műsorait díjaznák – szemben közmédiás, állami tévékre gyártott programokkal.

Az idei díjak Forrás: Kamera Korrektúra / Facebook

Korábban sok díjat vittek el RTL-es műsorok a jellemzően Veszprémben tartott Kamera Hungáriáról, ám az megszűnt, és három-négy éve Kamera Korrektúra van helyette, más cég szervezésében, ezen tudnak versengeni a tévés produkciók.

Korábban nem volt távolságtartás

2012-ben az RTL még tudott nyerni a hazai gyártású, szórakoztató műsorok közt a Csillag születik egyik epizódjával, de díjat kapott abban az évben a XXI. Század című műsor is, szintén a médiacég gyártásában – mellette azonban az MTVA sokkal több elismerésben részesült. 2013-ban sem volt még rossz a viszony, akkor az X-Faktor befutó lett a zenei műsor kategóriában, de az 1 perc, és nyersz, illetve a XXI. Század is kapott elismerést.

A Csillag születik nyert is két éve Forrás: RTL Klub

Idén tehát nem indult az RTL, nem nevezte műsorait (megspórolva így a nevezési díjakat), viszont szignifikáns túlsúllyal jelentek meg az állami tévék és az azok számára gyártott műsorok a listák élén. Tévéfilm, tévéjáték, portré, és dokumentum-kategóriában is közmédiás műsorok nyertek, „hír, hírháttér és sport" kategóriában pedig az első két helyen a Hír TV végzett, a harmadik MTVA-s műsor lett, a 18-49-es korosztálynál pedig 0,1 százalékos nézettséggel jóformán észrevétlen Echo TV különdíjat kapott.

Szakmai presztízs és anyagi vonzat

Belénessy Csaba szakmai vezetője a Média Korrektúrának, ő az Origónak elmondta, hogy nem volt benne a levegőben, hogy az RTL idén kimarad. „Előzetes szondázást nem végeztünk, de egy kolléga felhívta az RTL-csoportot, ők pedig némi hezitálás után elmondták, hogy idén nem neveznek műsort. Én ezt nem tartom jó döntésnek, elmondtam a megnyitón is, de ebből a szempontból nincs mozgásterem. Nem erőltetjük, ha nem akarnak indulni a szakmai díjért" - mondta.

Rádiós és tévés díjak átadása, 2014 Forrás: Kamera Korrektúra / Facebook

„A Korrektúra Kft. tartja fenn a rendezvényt, és ugyan állami cégek a támogatók, ez erkölcsi támogatást jelent, nem anyagit. Tavaly az RTL úgy 18-20 nevezés jött, ennek elmaradása anyagilag jelentős kiesés nekünk. De nem üzleti vállalkozásként kell erre tekinteni, hanem a szakmai presztízsrésze érdekes inkább. Mi jövőre is meghívjuk az RTL-t, reméljük, akkor neveznek műsoraikkal" – tette hozzá.

Az RTL-t kerestük, de senki nem kívánt beszélni a távolmaradás okáról. 2014-ben nem indult az ATV sem, a rádiós mezőnyből pedig a Class FM hiányzott. A díjazottak listája itt olvasható.