Félmilliós büntetést kapott a Morning Show

Morning Show, Class FM
Vágólapra másolva!
A szexuális bűncselekményeket jelentéktelen színben feltüntetve és általában véve elbagatellizálva beszélgettek a Class FM műsorvezetői a rádió egyik reggeli adásában egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról szóló hír kapcsán – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértésről beszámoló közlemény beolvasására, illetve annak online közzétételére kötelezte.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a Class FM szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról a mindenkit egyenlően megillető emberi méltóság jogát figyelmen kívül hagyva beszélgettek. A műsorban elhangzottak terjedelmes része a folytonos viccelődés révén az eseményt alapvetően elbagatellizálta. A műsorvezetők nem a kellő körültekintéssel dolgozták fel a hírt, magát a szexuális bűncselekményt tüntették fel jelentéktelen színben, ami sérti az emberi méltósághoz való jogot - közölte az NMHH.

Morning Show, Class FM Forrás: Facebook / Morning Show

A Médiatanács szerinz a műsor vidám, kötekedős alaphangulata eleve nehezen tekinthető alkalmasnak a téma emberi méltóságot tiszteletben tartó bemutatására, a műsorvezetők pedig szinte természetesnek, elkerülhetetlennek, olykor pedig szinte vonzónak beállítva beszéltek a bűncselekményről, illetve a gólyatáborokban előálló hasonló helyzetekről. "Így az emberi méltóság tiszteletben tartásával ellentétes irányú üzenetet közvetítettek a társadalom egésze felé is, és nem pusztán a konkrét áldozat érzéseit sértették meg. A műsorvezetők ezáltal az elkövetett bűncselekmény súlyát óhatatlanul csökkentették, noha a beszélgetés során számos alkalommal kinyilvánították elítélő véleményüket is, és bár az egyes szövegrészek önmagukban, a szövegkörnyezetükből kiemelve nem minősíthetőek jogsértőnek, de az elhangzottak összességében megsértették az emberi méltósághoz való jogot" - áll a szövegben.

A Médiatanács emiatt 500 ezer forint bírságot szabott ki a Class FM médiaszolgáltatójára, emellett kötelezte, hogy a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül egy, a határozatban rögzített szövegű közleményt tegyen közzé a Class FM nyitóoldalán hét napon át, amelynek legalább két alkalommal a Morning Show adásában is el kell hangoznia.

Bocsánatot kértek

Az ELTE gólyatáborában történtekkel a Class FM Morning Show című műsora foglalkozott, majd a műsort többen támadták a médiában, mondván, a műsorvezetők nem voltak egyértelműen elítélők, és poént csináltak a nemi erőszakból. A rádió szeptember 4-én közleményben reagált, ebben kifejtették, hogy az eset kapcsán levonták a megfelelő következtetéseket, és házon belül megtették a szükséges lépéseket. "A rádió, a rádió vezetői, a műsor és személyesen Sebestyén Balázsék kérték a sértett hölgy elnézését és bocsánatát. Tették ezt azért, mert sem a Class FM, sem a Morning Show, sem Sebestyén Balázs, sem Vadon János, sem Rákóczi Ferenc nem szándékozott gúnyolódni a történteken, sem a megmagyarázhatatlan és mélységesen elítélendő cselekedeten" – áll a szövegben.

A rádió közlése szerint az ELTE rektorának a segítségét kérték, szerintük az egyetem vezetőjének munkatársai megtették a megfelelő lépéseket, és az üzenetet kérésüknek megfelelően tolmácsolták.

Az esetről itt írtunk bővebben.