Hajós András: Nem Lajcsival van a baj, hanem az ország ízlésével

Hajós András interjú
Vágólapra másolva!
Hajós szerint Lagzi Lajcsi az egyszerű, szórakoztató zene legbugyutább formáját űzte, és az Origónak adott válaszában nem mondott igazat, ennek ellenére rendes és aranyos ember. Úgy látja, a nagy show-k, amelyekben részt vesz, más szinten vannak, mint amikor egy hurkatál fölött bólogat négy nyugdíjas a lakodalmas muzsika ütemére.
Vágólapra másolva!

Mint korábban írtuk, a Sztárban sztár legutóbbi adásában a zsűri lenéző módon beszélt Galambos Lajos munkásságáról, még a műsorvezető, Till Attila is rajta poénkodott. A megbántott zenész az Origónak panaszkodott egy nappal később, szerinte egyedül Bereczki intelligens ember a zsűriben, csak ő nem bántotta lakodalmas-tévés múltja miatt.

„Addig rendben van, hogy Lajcsi visszaszól a kritikánkra, és ő sem kímél minket, ez egy ilyen játék. De valótlanságokat nem kellene állítania. Soha semmilyen segítséget nem kértem tőle, összesen egyszer találkoztunk, 10 éve, valami TV2-es ötlet kapcsán, amiből aztán nem lett semmi. Mihez is kérnék segítséget? Köszönöm, nélküle is tudok gitározni, zongorázni és énekelni, vannak fellépéseim, amíg volt zenekarunk, végigjártuk az egész országot, sikeres tévéműsorokba hívnak, tréningeket tartok komoly cégeknek, rendezvényeket konferálok magyarul és angolul, és időnként játsszák a rádiók a dalaimat, melyeket nem pénzkeresetből, hanem örömből és a gondolataimból írtam, standupolok, filmekben szerepelek. Sőt sonkát is tudok tanács nélkül venni" – írta Hajós András második cikkünk kommentjeként.

Hajós András Fotó: Hirling Bálint - Origo

Tiszteli mindenki munkáját, Lajcsiét is, tiszteli az életét, a családját, de a zenéjét nem tiszteli, és nem tartja művészetnek. „Ez persze csak ízlés dolga, de hazudni semmilyen ízlés szerint nem illendő. Kérem a rajongóit, egy kicsit nőjenek fel szellemileg, és viseljék el, hogy sokunknak nem azt jelenti Lajcsi zenéje, mint nekik" – állt a szövegben.

Az sikeres, ami szar

Felhívtuk, hogy vállalja-e a szavait. Hajós jelezte, hogy még hozzátenne pár gondolatot, utána viszont szeretné lezárni ezt az ügyet. „Kicsit savaztuk őt, és én csak azt tudom vállalni, amit én mondtam, az viszont egyáltalán nem sértő, hacsak nem a művészetére nézve. Ugyanis a magyar médiában probléma, hogy mindig az a sikeres, ami szar. Utálom ezt kimondani. A tévék és a zenészek amúgy attól szenvednek, hogy ez kicsi piac, és rétegdolgokat a kis piacon már nem lehet eladni. Mi a zenekarunkat nem akartuk levinni kutyába, és így nem is értünk el olyan számokat, mint mások. Ugyanakkor egy előadónak joga van úgy dönteni, hogy ő most pénzt fog keresni, és ezért bevállal bármit."

Hurkatál és nyugdíjasok

Hajós szerint zenészeknél előbb-utóbb jön a döntés: értékalapú művész lesz, szerényebb rajongótáborral, vagy a népszerűségre megy? „Ezzel nincs is semmi bajom. Lajcsi mindent megérdemelt, amit elért, de az egyszerű, szórakoztató zene legbugyutább formáját űzte, majd utána jelentkezett művésznek. Én sem sértődök meg, ha barátaim azt mondják, hogy valamely tévés munkám gáz, de igyekszem olyan műsorokban részt venni, amelyben meglelhető valami értelem, ilyen az Ének iskolája, a Hajós a dobozban, vagy minőségi szórakoztatást ad, mint a Sztárban sztár. Azért ez nem ugyanaz, mint egy hurkatál, négy nyugdíjas és a lakodalmas muzsika."

A zsűritagot az zavarja, hogy mondataik után páran „teljes fantáziavilágban találták magukat", és valótlanságokat olvasott, hiszen ő nem kért segítséget a trombitástól. „Lajcsi amúgy egy tündéri és kedves pali. Én tudom, hol a helyem, remélem, ő is megtalálja, és nem sértődik meg újra."

Galambos Lajosnak amúgy nehéz hete van, mert a Class FM Morning Show című műsora is megtalálta, és rajta viccelődött – erről itt olvashat.