Három esélye van a Morning Show-nak

Celeb vagyok, ments ki innen!
Vágólapra másolva!
Volt olyan opció, hogy nem Sebestyén Balázsék vezetik a Celeb vagyokot Dél-Afrikából? Felmerült, hogy a reality miatt kiszállnak hat hétre a Morning Show-ból? És mennyibe kerül egy technikus vagy szerkesztő kiutaztatása és elszállásolása a világ távoli pontján, és mennyi a műholdas kapcsolat?
Vágólapra másolva!

A Morning Show kitelepült már párszor más városba, megyébe, de 9 ezer kilométerről még nem rádióztak Sebestyén Balázsék. Tiszttartó Titusz, a Class FM programigazgatója ugyanakkor nem hezitált sokat, amikor Kolosi Péter megkereste, és egy munkaebéd során vázolta a csatorna terveit. „Amikor engem is bevontak, az RTL-ben még csak három-négy ember tudta, hogy újra indul a Celeb vagyok, és Dél-Afrika lesz ezúttal a helyszín. Kulcskérdés volt, hogyan tudjuk kivitelezni, és ebben egyenrangú partnerek koprodukciójára van szükség. A Class FM a jó sztorit látja ebben, és Balázsék korábban is sokszor csináltak olyat, amilyet más nem: rádióztak víz alól, a levegőből" – mondta az Origónak.

2008-ban együtt vitték a műsort hat hétig Forrás: RTL Klub

Felmerül a kérdés, elengedte-e volna a Class FM a két rádiósát hat hétre úgy, hogy nem rádióznak közben. „1,6-1,7 millió ember hallgatja őket reggelente, egyszerűen nem volt olyan opció, hogy kiessenek másfél hónapra. Ez olyan lenne, mintha nem menne képernyőre a Barátok közt az RTL-en... Szakmai és üzleti indokok döntöttek, és az időzóna sem okozott problémát, mivel már a kezdetekkor a dél-afrikai helyszín volt belőve. Az RTL alaposan szokott tervezni. Mi a kollégáimmal átbeszéltük, milyen lenne a Morning Show márkára gyakorolt hatása a dél-afrikai kalandnak, szakmailag javasoltuk, egyeztettünk a tulajdonosainkkal. Egzotikus kitelepülésként tekintünk rá" – mondta Tiszttartó.

Három lehetőség lesz

Lesz műholdas, internetes, és sima vonalas kapcsolati lehetőség. Az első két hétben Rákóczi Feri is kinn lesz, majd a budapesti stúdióban folytatja. „Pár másodperces késést kell kiküszöbölni, hogy pörgő legyen a műsor. Látni is fogják egymást, ez az interakció miatt nagyon fontos, így jön létre egy belsőbb kapcsolat. Rákóczi hazajövetelének praktikus okai vannak, hiszen az egyéb promóciók, a kereskedelmi aktivitás ugyanúgy megy tovább" – válaszolta az Origo kérdéseire.

Balázs döbbenten figyel Forrás: RTL

Úgy látja, összeszokott hármasról van szó, Rákóczi nem kap új embert maga mellé maradék négy hétre, ez nem lenne jó ötlet. Az pedig szinte elképzelhetetlen, hogy nem jön létre a reggeli adás. „Három lépcsős a dolog, három szinten tudunk adni, nagyon kicsi esélyt látunk arra, hogy egyik platformon sem jöjjön létre az adás" – vélekedett.

Feszes, de véges időszak

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint azzal, hogy Sebestyénék viszik mindkét műsort, senkinek nem kell kompromisszumot hoznia, és nem is lesznek használhatatlanok estére. „Forgattunk mi már sokat Balázzsal napközben vagy este úgy, hogy reggel rádiózott. Nem lesz könnyű végig koncentrálni, de ez egy véges időszak. Annak pedig örülünk, hogy vállalták, mert ennél a formátumnál igen fontos a műsorvezetők személye, ők pedig nagyon jók voltak ebben" – mondta megkeresésünkre, hozzátéve, hogy személyes kedvence ez a műsor.

Ők búcsúztatták a kiesőket Forrás: RTL Klub

Az, hogy csak egy időzónával lesz odébb a felvétel, abból a szempontból hasznos, hogy reggel tudnak rádiózni, délután alhatnak, este meg mehet a tévéműsor, élőben. Ugyanakkor a sötétedéssel számolni kell, azaz be kell világítani egy nagy területet, ami többletköltség. A korábbi két menet Argentínában forgott, 4-5 időzónával nyugatabbra, azaz helyi idő szerint még délután volt az élő bejelentkezés (itthon pedig logikusan este láttuk).

Négyfős stáb megy a Class FM-től

Kolosi Péter szerint a magyar hallgató és tévéző semmit nem érez majd abból, hogy kintről megy a rádióadás és a tévéműsor is. „A tévében van késés, ami nem baj, de a rádióban nem lehet, hiszen vannak betelefonáló hallgatók, Rákóczi Feri pedig két hét után itthonról rádiózik majd" – mondta. Az pedig fel sem merült, hogy más kapja, mert 2008 óta (akkor ment le az első két eresztés) többször rákérdezett Vadon és Sebestyén az RTKL-es vezetésénél, lesz-e még Celeb vagyok, mert ők remekül elmókáztak benne.

A Class FM részéről két technikus és két szerkesztő megy majd ki, de utóbbiak váltják egymást, vagyis egyszerre csak egy szerkesztő lesz kint. Arról, ki fizeti majd a Class FM-es embereket, Kolosi nem kívánt beszélni, mondván, az üzleti megállapodás része, nem tartozik a nyilvánosságra.

Utazás, szállás

Több helyszín jött szóba a kezdetekkor, az egyik a Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika egyik legnagyobb turisztikai látványossága – végül mellette lesz a tábor, ugyanis a park területén nem lehet valóságshow-t forgatni. Északon Zimbabwe, keleten pedig Mozambik határos vele. A park 19 ezer négyzetkilométeren terül el, tehát nagyjából akkora, mint a Dél-Alföld. A helyszínt először az Origo tippelte meg, helyesen, itt olvashat róla.

A műsorvezetők szállását az RTL Klub fizeti, de kérdés, ki állja a rádiós kis kontingens költségeit. Egy akciós repülőjegy Johannesburgba Turkish Airlines-szal mostanában 170 ezer forint, de ha utazási iroda intézi, és 110 emberre veszi (ennyien mennek az RTL Klub részéről), akkor jelentős kedvezményeket is el lehet érni – ugyanakkor növeli az összeget az iroda jutaléka.

Nelspruitba onnan repülővel lehet menni, újabb 30-40 ezer forint körül (40 perc), de van busz is, 7-8 ezer forintért (ez viszont 5 óra). Taxi onnan Hazyviewba vagy Sabie-ba (ezek a parkon kívül vannak) 17-18 ezer, a shuttle: 6 ezer nagyjából (és egy óra út). Egy kétágyas szoba a környéken 3 csillagos szállodában 12-20 ezer forint között van, egy 4 csillagosban 25-30 ezer az ár.

Nem lesz olcsó mulatság

A négyfős rádiós csapat utazása tehát 800 ezer és 1 millió forint között lehet, 40 napos tartózkodással számolva két szoba ára nagyjából 1,6 millió forint – lenne, ha nem csomagban kapnák meg a szálláshelyet a jelentősnek mondható tévés kontingenssel. Ehhez azonban még hozzájön a helyi költőpénz, napidíj, az itthoni, kötelező oltás és számos más tényező.

További 2-3 millió forint lehet a kinti, RTl-es stúdiót úgy kiegészíteni, hogy rádiózásra is alkalmas legyen (itt kérdés még, milyen technikát visznek ki, vagy mit bérelnek helyben). A műholdas kapcsolat árát 4-5 millóra tippelte egy általunk megkérdezett szakértő, ez másfél hónapra szól, napi 3 órára - tehát nem olcsó a világ másik feléről rádiózni.