A bablevestől Penélope Cruzig - Így készül Fábry show-ja

Fábry Sándor és Aranyosi Péter a Fábry-show gag partyján
Vágólapra másolva!
Fábry gegcsapatával mostanában a Millenárison, egy étteremben, egy külön helyiségében szokott találkozni kéthetente: láthatóan egy haveri társaságról van szó, egy kerek asztal mellett előbb megebédelnek, trécselnek, majd kezdik a munkát, ami valójában témák gyors felvetéséből és gyakran még gyorsabb elvetéséből áll. Megnéztük, hogyan áll össze Fábry műsorainak nyitómonológja.
Vágólapra másolva!

Fábry nyolc-kilenc barátjával, munkatársával szokott összeülni ötletelésre a Millenárison, nem messze a helyszíntől, ahol a műsort is felveszik, egy héttel a forgatás előtt. Az M1 showmanje a télies tavaszban gyakori dugók miatt késik egy húsz percet, de ez nem zavar senkit, a társalgás pillanatok alatt eljut Jakabos Zsuzsa fizikumától Mao Ce-tungig, Penélope Cruztól a történelmi, hadászati balfogásokig, de úgy, hogy közben több megjegyzést hallunk a német szlengben, és megtudjuk, milyen jó fingatós bablevest mérnek egy - a társaság által már ismert - vendéglátó-ipari üzemegységben. Megbeszélik, a II. világháborúban milyen súlya volt egy tanknak, mekkora a káosz a Keletinél, pontosan milyen volt és jól szolgált-e Hadrianus fala, illetve azt, hogy milyen szánalmas trükk, hogy egy termék ára látszólag nem nő, de a tömege csökken.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az elég hamar kiderül, hogy olvasott, művelt emberek gyülekezete ez, sokan jártasak történelmi témákban, de az is világos, hogy nem a tizenéves korosztályt lövik be Fábryék, nem az Y-generációt, és pláne nem a Z-generációt, amely net nélkül már nem is tud létezni. Ez abból is kiderül, hogy a négyes metró botrányosan lassú építése kapcsán szóba kerül, hogy bezzeg Sanghaj milyen gyorsan fejlődik, és gyorsan körbejár egy notebook, képernyőjén két látványos, de már jó ideje ismert fotóval, amely ezt világosan bizonyítja. A fotók tavaly, vagy még korábban már körbejárták a világhálót, de Fábryt láthatóan elkerülték, mert igencsak tetszenek neki, lehet, hogy adásban is lesznek. Persze a műsort sok idős ember is nézi, az MTV pedig nem csak a 18-49-es kereskedelmi célcsoportnak akar szólni, így jó eséllyel lesz olyan, aki még nem látta a képet.

Kenderessy Attila régóta van Fábry mellett, dolgozott már sokat Bagi-Nacsával és a Kész átverés-ben is. Ő jegyzetel laptopon, majd a délután termését mindenkinek elpostázza. "A társaság hazamegy, e-mailben megkapja a feldobott ötleteket, amelyeket igyekszik poénokkal felbővíteni. Mindenki hozzáfűz valamit, majd az egész szöveg landol Sanyinál, ő pedig eldönti, mivel foglalkozzunk, mivel ne. Meghúzza, átírja, kiegészíti saját sztorikkal, és ezek a történetek, poénok felkerülnek táblára" - meséli.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Sok olvasónk még nem járt ilyesféle tévés felvételen: a táblák valójában nagy kartonlapok, amelyekre filccel írják fel a szöveget. "Van, hogy csak címszavak kerülnek fel rá, van, hogy bővebben egy sztori. Ötven-hatvan ilyen tábla is készül egy adásra. Van egy sorrend, amit Fábry előre meghatároz, de van egy bőséges tartalék is, ezek közt van, ami vándorol adásról adásra. Ha a rendező, kreatív csapat úgy érzi, kell még szöveg, hogy ütős legyen a monológ, akkor kerülnek elő" - magyarázza.

A társalgás, amelyet a bableves és az aranygaluska sem akasztott meg különösebben, gyorsan eljut Rio Ferdinandig, a nézőket érő kulturális impulzusokig, majd szóba került a Népszabadság egyik cikke, amely miatt Fábry erősen morog, de aztán már gyorsan a Wembley, az angol-magyar 6-3 a téma. Valaki mesél egy rövid, de szórakoztató húsvéti sztorit, ekkor a showman felvillanyozódik, lecsap a történetre, és már alakítja is át, karikírozza a figurát, hogy mosolyt vagy nevetést csaljon ki vele a felvételen.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Az első cigiszünetig maradunk, ekkor Fábry és egy-két társa a korábbi adás nézettségét elemzik: megkapják e-mailben a görbét, azt lehet analizálni. "Azt tudjuk, hogy a Barátok közt erős ellenfél, de nézd, itt látszik, hogy amikor annak vége lett, akkor jöttek át hozzánk szép számmal. Itt viszont elmentek nézők... de hová kapcsoltak?" - nézik a grafikont fejvakarás közepette. A választ már nem tudjuk meg, de azt még igen, hogy a következő adásban Rost Andrea és Ákos lesz a vendég, róluk pedig nem mennek majd el a hűtlen nézők - véli a stáb. A nézettségi elvárás annyi volt, hogy az M1-es főműsoridős átlag fölött legyenek, ezt pedig teljesítik, azaz nincs pánikhangulat, a cigit is csak azért szívják morózusan, mert március végén épp nulla fok van, és tízcentis, jeges víz alatt áll a Millenáris.

A napokban nagyobb Fábry-interjúval jövünk a tévérovatban, benne a múlttal, az anyagiakkal, cenzorral, politikával - ne menjenek messzire!