Háromszáz Helyszínelők-rész, ezer hulla

Helyszínelők
Vágólapra másolva!
Háromszázadik részéhez ért a héten a Helyszínelők, ami igen kevés heti sorozatnak adatik meg. Ki zárt be egy producert a vécébe, ki volt a sorozat rosszfiúja az életben? Hány magyar tévén fut ma a sorozat? Milyen lett volna John Malkovich és Kurt Russell a csapatban?
Vágólapra másolva!

Carol Mendelsohn executive producer szerint nagy siker, amit a sorozat elért. „Ezernyi embert öltünk meg a krimiben, és ez olyan dolog, amire aligha lehetünk büszkék. Mégis, a legtöbb sorozat nem éri meg a 300. epizódját, úgyhogy most mindenki nagyon büszke" – nyilatkozta. A CBS-féle nyomozós széria 2000-ben rajtolt, kapott spin-offot is: 2002-ben rajtolt a CSI: Miami helyszínelők, 2004-ben a New York-i helyszínelők, de az előbbi tavaly, az utóbbi pedig az idén ért véget, azaz az anyasorozat túlélte a többit. Pár érdekességgel emlékezünk meg a 300. rész apropóján.

Forrás: CBS

Itthon a Viasat3 csapott le rá először, és a sorozatnak jócskán volt szerepe abban, hogy a csatorna egy időben a harmadik tudott lenni az RTL Klub és a TV2 mögött. A siker egyik kulcsa a gyors akció, a gyors nyomozás, mert a legtöbb epizód világos és érthető, bárki le tud ülni elé, mert a legtöbb eset megoldódik 40 perc alatt. Nem szerializált dráma, mint a Lost vagy a Trónok arca, ahol pár rész kihagyása már azt eredményezi, hogy a néző nem ért semmit, és ettől elkedvetlenedik.

Nálunk továbbra is népszerű, nem véletlen, hogy négy tévécsatornán is megy mostanában. A Cool, a Viasat3, az RTL Klub és a Sorozat+ is adja, akár napi több részt is megnézhet a célirányosan kapcsolgató tévéző.

A sorozat a 2002–2003-as tévés idényben volt a csúcson az USA-ban, akkor a legnézettebb sorozat volt, de az előtte és utána lévő évadokban is második tudott lenni a világ legerősebb tévés piacán. A harmadik, negyedik, ötödik évadot 25-26 millióan nézték átlagban.

Manapság ilyen számok már nemigen vannak. A 12. szezont 12,5 millióan követték Amerikában, az utóbbit pedig 11,6 millióan, ezzel a 25. legnézettebb műsor volt az USA-ban.

Forrás: CBS

George Eads (Nick Stokes) és Paul Guilfoyle (Jim Brass) minden epizódban játszottak, a nők közül Marg Helgenberger 263, Jorja Fox pedig 259 részben volt látható.

William Petersen karakterét eredetileg Gil Scheinbaumnak hívták volna, de elérte, hogy Gil Grissom legyen, ugyanis csodálja Gus Grissom űrhajóst.

Anthony E. Zuikertől többször kérdezték, mikor lesz nagy ívű mozifilm a helyszínelőkkel. Erre a 30. évadig várni kell, előbb nem tervezi.

1999-ben az ABC-nél házaltak az ötlettel, de a csatorna vezetői akkor túl zavarosnak találták a nyomozós, technikai kütyükkel operáló szériát. Ma már bánják, hogy nem csaptak le rá akkor.
Marg Helgenberger, George Eads és Jorja Fox is szerepelt a Vészhelyzet-ben, de nem ugyanazon részben.

Forrás: CBS

2004 nyarán George Eads és Jorja Fox persona non grata lett, kirúgták őket a CBS-főnök Leslie Moonves utasítására, mert szerinte szabotálták a felvételeket azért, hogy gázsiemelést csikarjanak ki az ötödik szezon előtt. Mindketten tagadták, hogy szándékosan késtek volna, Eads például azzal mentegetőzött, hogy nem ébredt fel időben. Később visszavette őket a produkció, de nem kaptak emelést a következő évadra.

Mielőtt Laurence Fishburne-t behozták volna William Petersen helyett, John Malkovich és Kurt Russell neve is komolyan szóba került.

Chris Evert, Ozzy Osbourne és Tony Curtis mellett egy sor neves vendégszereplője volt a sorozatnak. Itt egy lista róluk. Aki szereti a toplistákat, annak itt van még egy, a legjobb epizódokról.

Marg Helgenberger Justin Bieber vendégszerepléséről elmondta, hogy igazán nem volt rossz ahhoz képest, hogy ez volt az első színészi munkája; később viszont rátért arra, hogy milyen gyerekesen viselkedett a forgatáson. "Talán nem kellene ezt mondanom, de egy kis csibész volt. Velem nagyon kedvesen bánt, de az egyik producert bezárta a vécébe, és az öklével belecsapott egy tortába, ami a színészeknek volt kikészítve" – árulta el.

A Csillagközi romboló kemény csaja, Katee Sackhoff kerülhetett volna Jorja Fox helyére a sorozatban, de pár CBS-vezetőnek nem tetszett a gondolat.

Nagy csapat, sok zűr. 2011-ben például testi sértés vádjával vitték be a rendőrök Gary Dourdant, a Helyszínelők-ben korábban Warrick Brownt alakító színészt, előtte meg ecstasyt találtak az autójában. Drogbirtoklásért le is tartóztatták, később tízezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

2010-ben Budapesten, a Millenárison volt látható a Helyszínelők interaktív kiállítás, amelyet a Fort Worth-i Történeti és Természettudományi Múzeum, a CBS Consumer Products, a CSI: A helyszínelők és a Nemzeti Tudományos Alap hozott létre. Előttünk Portlandben, Las Vegasban, Dublinban nyomozhattak a jegyvásárlók.

Három éve téma már, hogyan lesz vége. A CBS szórakoztató programokért felelős vezetője, Nina Tassler 2011 januárjában elmondta, az alkotókkal már beszélnek arról, hogy miként fejezzék be a történetet. "Szeretném, ha a Helyszínelők örökké futna, de természetesen ez nem lehetséges. Ennyi idő után az a legfontosabb, hogy tiszteljük a közönséget és a stábot, és méltóképpen vessünk véget egy sikeres szériának" – közölte akkor.