Akiket soha nem fogunk képernyőn látni

Vágólapra másolva!
A sorozatokban rendre feltűnnek olyan szereplők, akiket rengetegszer említenek, esetleg a hangjukat is halljuk, vagy látjuk a sziluettjüket, de valójában sosem jelennek meg. Columbo felesége, Magnum titokzatos vendéglátója vagy az angyalokat utasítgató Charlie csak a kezdet volt - íme, tíz láthatatlan karakter.
Vágólapra másolva!

Columbo felesége - Columbo

A nyomozó soha nem látott - ám annál többet emlegetett - neje, akiről a hadnagy szinte minden alkalommal elárul egy-egy apróságot: tudjuk róla, hogy rajong a divatos tévésztárokért, szereti az antik ékszereket és a lekvárt is, férjének pedig folyamatosan a pipát ajánlgatja a szivar helyett. Egyszer még az asszony fotóját is látjuk, de az epizód végére kiderül, hogy az valójában a testvérét ábrázolja. A Columbo után az NBC készített egy Mrs. Columbo című sorozatot is, amelyben Kate Mulgrew alakította az addig nem látott nőt - ettől a produkciótól azonban mind az eredeti széria alkotója, mind a Columbót megformáló Peter Falk elhatárolódott.

-----------------------

Charlie - Charlie angyalai

A Charlie angyalai csinos nyomozói a rendőrség kötelékéből kerülnek a Charles Townsend Agencyhez, a cégnek nevet adó főnöküket azonban sosem láthatják szemtől szemben. Charlie mind az angyaloknak, mind kapcsolattartójuknak, Bosleynak telefonon adja az utasításokat, ily módon közli az éppen megoldandó ügy részleteit. A nézők néha láthatják őt hátulról, ilyenkor általában szép nőkkel van körülvéve. A figurának az eredetiben John Forsythe kölcsönözte a hangját, aki aztán a Dinasztia Blake Carringtonjaként vált világszerte ismertté.

-----------------------

Robin Masters - Magnum

Robin Masters elismert író, aki bizonytalan időre a címbeli magánnyomozó rendelkezésére bocsátja hawaii birtokát - a luxusvillára azonban az angol Higgins felügyel, aki gyakran figyelmezteti is Magnumot, hogy ne járjon rá Mr. Masters értékes borkészletére, és kicsit jobban vigyázzon a birtokhoz tartozó Ferrarira is. A készítők állítólag úgy tervezték, hogy az utolsó részek valamelyikében bemutatják Robin Masterst, méghozzá Orson Welles személyében, aki két epizódban a hangját is kölcsönözte a rejtélyes írónak. A világhírű színész-rendező azonban elhunyt, mire a sorozat a végéhez ért, az alkotók pedig nem akarták másnak adni a szerepet.

-----------------------

Csúnya pucér pasi - Jóbarátok

A történet szerint Monicáék lakásával szemben lakik, a szereplők állandóan látják őt az ablakból. Kiderül az is, hogy régebben nem volt ilyen csúnya, legalábbis Phoebe szerint: "Olyan kár, hogy a csini pucér pasi elkezdett hízni" - mondja az egyik epizódban. Vagy kétszer fel is tűnik a sorozatban, de minden alkalommal csak hátulról láthatjuk. Ross még tárgyal is vele, amikor ki akarja venni a lakását: különféle ajándékokkal halmozza el a férfit, aztán rájön, hogy csakis úgy nyerheti el a bizalmát, ha ő is meztelenre vetkőzik.



----------------------

Enid Kelso - Dokik

Bob Kelso felesége, aki - a férfi elmondása szerint - utálja a férjét, ki is teszi őt, amikor rájön az egyik viszonyára. Kerekesszékhez kötve él, a glaukómától megvakul, végül meg is hal, ami nem igazán illik egy vígjátéksorozat profiljába - talán ezért is nem láthatjuk sohasem. Az mindenesetre kiderül, hogy valaha nővérként dolgozott a történetnek helyet adó kórházban, sőt, egy időben pszichiáter akart lenni, de Bob lebeszélte róla, mondván, az nem férjes asszonynak való állás.

-----------------------

Diane - Twin Peaks

A Twin Peaksben nyomozó FBI ügynök, Dale Cooper folyamatosan egy diktafonba mondja észrevételeit, feljegyezéseit, melyeket egy Diane nevű titkárnőnek/asszisztensnek címez. Minthogy még csak telefonon sem beszélnek sosem - és a sorozat amúgy is misztikus hangvételű -, a nézők abban sem lehetnek biztosak, hogy Diane egyáltalán létezik. Mindenesetre Cooper ügynök alakítójának, Kyle MacLachlannek majdnem egy Grammy-díjat is hozott a karakter, spoken word kategóriában jelölték ugyanis, amikor kazettán is megjelent a monológokat tartalmazó "Diane..." - The Twin Peaks Tapes of Agent Cooper.

SpoilerTV

-----------------------

Wilson - Házi barkács

Itthon a Comedy Central mutatta be a Házi barkács című vígjátéksorozatot, amelyben a főszereplő, Tim szomszédja és barátja a láthatatlan karakter. Miután csak a kerítésen keresztül beszélgetnek, Wilsonnak legfeljebb a feje búbját láthatjuk, de ha meg is jelenik, akkor is épp ki van festve egy halloweenpartira, vagy másképp van elfedve az arca. A bölcs szomszédot egyébként egy viszonylag ismert színész, Earl Hindman játszotta, aki olyan filmekben is feltűnt, mint a Forrongó világ, a Hajsza a föld alatt vagy a Három férfi és egy bébi.

-----------------------

Peggy anyja - Egy rém rendes család

Al Bundy viccelődéseinek örökös céltáblája gigantikus méretűre hízott anyósa, akinek súlya állítólag az ezer fontot is eléri, vagyis több mint négyszáz kilót nyom. Erről azonban sohasem győződhetünk meg, hiába is lakik az asszony Bundyéknál, miután elvált a férjétől: mindig csak mennydörgésszerű hangját halljuk, amelyet az eredetiben Kathleen Freeman biztosított. A készítők először John Waters kedvenc drag queenjét, Divine-t akarták megnyerni a szerepre, de ő elhunyt a forgatás kezdete előtt.


-----------------------

Maris Crane - Frasier, a dumagép

Már a Cheers-ben is volt egy láthatatlan karakter (Norm felesége, Vera), így a vígjátéksorozat spin-offjába is csempésztek egyet a készítők. A bostoni bár saját pszichológusa egy seattle-i rádiónál kap állást, innen indul az új sorozat: Frasier így apjához és öccséhez is közelebb kerül, az öcs feleségével azonban nemigen találkozik. A nézők is csupán kétszer láthatják a nőt: egyszer árnyalakként a zuhanyfüggönyön keresztül, másszor tetőtől talpig bekötözve, egy operáció után. A készítők eleinte fontolgatták, hogy előbb-utóbb megmutatják az asszonyt, de aztán már annyi minden elhangzott róla, hogy egy személyben képtelenség lett volna fizikailag megjeleníteni.

-----------------------

Berényi Zoltán - Barátok közt

A legidősebb Berényi fivér már az első részben meghal, sőt az ő halála indítja el az egész történetet, hisz ezután hárul a rokonokra a feladat, hogy egyben tartsák az általa alapított vállalkozást. A halálát okozó autóbalesetet látjuk ugyan, de csak a sofőr, István arcát mutatja a kamera, Zoltánnak csak a sziluettjét lehet látni a hátsó ülésen. Később talán fényképen megjelenik (Gáspár Tibor személyesíti meg), illetve néha visszaemlékezésekben tűnik fel, még gyerekként - annál többet beszélnek viszont róla, főleg a sorozat kezdetén.