Top 10: a legsármosabb dokik a tévéből

grace klinika, dr. shepherd
Vágólapra másolva!
2012-ben is jönnek újabb kórházas, orvosos tévésorozatok, ilyen a The Mob Doctor, az Emily Owens M. D., a Do Not Harm és valahol az Animal Practice, amelyekben  minden bizonnyal láthatunk jóképű dokikat, olyanokat, akik miatt a női nézők szabályos időközönként leülnek a képernyő elé. De kikkel kell versenyezniük? Lássuk a kétezres évek legsármosabb tévés dokijait!
Vágólapra másolva!

Figyelem, a cikk nyomokban spoilereket tartalmazhat!

1. Dr. Derek Shepherd (Patrick Dempsey)

Forrás: AFP

A sorozat kezdetétől a Grace Klinikán dolgozott, és sebészi pályafutása mellett kusza szerelmi élete tette izgalmassá a kórházi történetet. A szívtipró dokiért odavoltak a nők, s ezt kihasználva Derek már az első epizódban becsajozott, a klinika melletti sörözőben felszedett egy lányt, akivel együtt töltötte az éjszakát, majd másnap szembesült vele, hogy Meredith lesz a klinika egyik új gyakornoka. A főnök és a gyakornok között idővel kibontakozott a szerelem, de ekkor megjelent Derek volt felesége, dr. Addison Montgomery-Sheperd szülész, és teljesen összekuszálta a szálakat. A sármos idegsebészt a nyolcadik évad végén írták ki a sorozatból.

Tudta róla?

A Grace Klinika előtt pályázott Dr. House szerepére, de a producerek Hugh Laurie mellett döntöttek.

----------------

2. Dr. Mark Sloan (Eric Dane)

Forrás: AFP

A jóképű orvosnak személyesen a sebészeti főnök, Richard Webber ajánlotta fel, hogy dolgozzon a csapatában. Mark a Grace Klinika kulcsszereplőivel, a gyakornokokkal elég csúnyán bánt, leginkább kávék lefőzésére használta őket. A sikeres és tehetséges sebész főként szépészeti beavatkozásokat végzett, de szakmai tevékenysége mellett híres volt hűtlenségéről is. A plasztikai sebész félt az elkötelezettségtől, élete során rengeteg nővel volt együtt, egyedül Addisonba (Derek feleségébe) volt szerelmes, de végül őt is megcsalta.

Tudta róla?

Apjában skót és ír vér folyik, anyja orosz volt. A színész 2011-ben rehabilitációs programban vett részt, előtte nyugtatókon élt.

----------------

3. Dr. Jack Shephard (Matthew Fox)

Forrás: AFP

A sok halálos áldozatot követelő repülőgép-szerencsétlenség túlélői között bukkant fel a sebész Jack a Lost-ban. Bár a zuhanás következtében nagy fájdalmai voltak, lelkiismerete arra ösztönözte, hogy elsősorban társain segítsen. Az írók ezzel is jelezték, hogy ő a jó (szembeállítva a gátlástalan, pökhendi Sawyerrel), később a karaktere erősen módosult.

Tudta róla?

Az Alex Cross című filmben egy őrült ketrecharcos bőrébe bújik, aki megöli a főszereplő feleségét. A még idén a mozikba kerülő film kedvéért kopaszra nyírta a fejét, és felismerhetetlenül kigyúrta a testét.

----------------

4. Dr. Andy Yablonski (Alex O'Loughlin)

Forrás: AFP

A Három folyam (Three Rivers) főszereplője egy transzplantációs klinikán tevékenykedik csapatával, ahol életmentő szervátültetéseket végeznek. Az elismert orvos a szervekre váró betegekkel és a donorokkal nemcsak sebészként foglalkozik, hanem lelki támaszt is nyújt számukra. Sok megpróbáltatás éri a munkája során, a tizenhárom epizód mindegyikében pillanatokon múlik a betegek élete.

Tudta róla?

Sziklamászó, szeret motorozni, gitározni is tud. Korábban vízvezeték-szerelőnek tanult, gyerekként nagy Iron Maiden-rajongó volt.

----------------

5. Christian Troy (Julian McMahon)

Forrás: AFP

A Kés/Alatt (Nip/Tuck) két miami plasztikai sebész életét követi nyomon, akik ugyanabba a nőbe, Sean McNamara nejébe szerelmesek. Troy élete önmagában sem egyszerű: nevelőapja molesztálta gyermekkorában, kiderült, hogy a felesége félrelépett a legjobb barátjával, és közös gyermekük született, megtudta, hogy az édesanyját megerőszakolta egy támadó, és ő vér szerint a támadó gyereke. A sorozatban volt számos egyéjszakás kalandja, később pornófotózást vállalt, majd férfiprostituált lett.

Tudta róla?

Pályafutása modellként indult, éveken át különböző reklámfilmekben szerepelt. Egy farmerreklám hozta meg neki a várva várt sikert, 1990-ben figyeltek fel rá a filmproducerek.

----------------

6. Dr. Gregory House (Hugh Laurie)

Forrás: AFP

A kiállhatatlan orvosi géniusz karaktere azért érdekes, mert ilyen negatív főszereplővel korábban nem sok sorozatban találkozhattak a nézők. Bár a valóságban nem szívelik, sőt kerülik az emberek az ilyen orvosokat, a képernyőn keresztül sokan megszerették a széria mufurc dokiját. House a Vicodin nevű fájdalomcsillapító rabja volt, s az Elvonási tünetek című epizódban be is vallotta a függőségét. Az emberkerülő orvos az ötödik évad végén pszichiátriára vonult, az utolsó évadban pedig lecsukták. A különös doktor története egy időben a világ legnézettebb televíziós sorozata volt.

Tudta róla?

A színész elárulta, hogy miközben House szerepére készült, ő is kipróbálta a Vicodint.

----------------

7. Dr. Robert Chase (Jesse Spencer)

Forrás: AFP

Doktor House háromfős csapatában tevékenykedett, a sorozatban 2004 és 2012 közt volt látható, összesen 171 epizódban. Míg a színész csupán a sorozat kedvéért bújt orvos szerepébe, mindhárom testvére kórházban dolgozik: Tarney plasztikai sebész, Luke ortopéd orvos, Polly pedig gyógyszerész.

Tudta róla?

A sorozat egy másik szereplőjével, Jennifer Morrisonnal járt 2004 és 2007 közt. Folyékonyan beszél franciául, és több hangszeren is játszik. 2007-ben a People beválogatta a világ 100 legszebb embere közé.

----------------

8. Dr. Pongrácz Péter (Gazdag Tibor)

Forrás: TV2

A Csillagvirág Klinika egyik alapító tagjaként ismerték meg a nézők a Jóban Rosszban című sorozatban. Sok megpróbáltatás érte élete során, Várnagy Előd mesterkedésének köszönhetően elvesztette igazgatói pozícióját. A megbízható orvos hosszas harcok árán visszakerült a vezetői székbe, és magánélete is javulni látszott, hisz két nagy csalódást követően megtalálta a boldogságot Zámori Alexa oldalán - aki viszont egy ideje kómában van.

Tudta róla?

A színészkedés mellett a Dr. Grog zenekarral koncertezik, öt társával főleg Veszprém megyében lép színpadra.

----------------

9. Dr. Simon Hill (Luke Mably)

Forrás: AFP

A kandahári katonai kórházban játszódó sorozat egyik főszereplőjeként ismerték meg a nézők a fiatal orvost. A történet nem egy kórház falai között, hanem sátrakból és fabódékból épített komplexumokban játszódik. A frontkórház (Combat Hospital) tehetséges dokija a nyugati civilizációból csöppent Afganisztánba, s az elviselhetetlen hőség és az állandó életveszély fizikailag és lelkileg is erősen megterhelte. Orvostársaival emberfeletti erővel küzdöttek a sebesültek életéért, közben pedig rettegésnek voltak kitéve az esetleges támadások miatt.

Tudta róla?

Angol színész, Birminghamben tanult drámát. Hárman vannak testvérek, ő a legfiatalabb.

----------------

10. Dr. John 'J.D.' Dorian (Zach Braff )

Forrás: AFP

A fiatal srác a Szent Szív Kórházban tevékenykedett gyakornokként a Dokik (Scrubs) című sorozatban. A szokásos kórházas sztorikkal ellentétben JD doktor és társai nem tragikus történetekkel és véres jelenetekkel döbbentették meg a nézőket, hanem humorral és vidámsággal mutatták be az orvos gyakornokok mindennapjait. A medikus az epizódok alatt végig narrátorszerepet is betöltött, sokszor elképzelt szürreális dolgokat, és hihetetlen őrültségekről ábrándozott a kórház folyosóin.

Tudta róla?

Grammy-díjat nyert 2005-ben egy filmzenéért, amúgy a Lost nagy rajongója volt.

----------------

Cseresor:

Dr. Kardos Zoltán - Marton Róbert

A Jóban Rosszban szappanoperában a nőgyógyászt, Kardos doktort alakító Debreczeny Csaba helyét 2007-ben Marton vette át, mivel előbbivel nem sikerült megállapodni a szerződés részleteiről. Az új Kardost alakító színész 15 éve színpadon is játszik, párhuzamosan a sorozattal, volt már Che Guevara és Rosencrantz is.

Dr. Doug Ross (George Clooney)

A Vészhelyzet-ben 109 részben szerepelt, de mivel a listán a kétezres évek tévés orvosait szerepeltetjük, a tévében korábban sikeres, később mozira váltó Clooney csak a kispadra ülhet, cserének, korengedménnyel. 1994-től szerepelt az egyik legnagyobb hatású kórházas sorozatban.