Addig vártak a sorozat folytatásával, hogy megöregedtek a nézők

smallville
Vágólapra másolva!
Hősök, Odaát, Elit egység, Minden lében négy kanál, Smallville, 24 - jobb sorsra érdemes, itthon mostoha módon kezelt szériák, amelyeket a Viasat3, az MTV, az RTL Klub, a TV2 évekig jegelt, annak ellenére, hogy az USA-ban és a világ számos pontján rendesen, kiszámítható, követhető tempóban folytatódtak. Mire az időközben megállapodott, családot alapított és megőszült hazai néző már bőven elfelejtette, miért is szerette anno a sorozatot, a folytatás végül felbukkant - néha épp egy rivális tévén.
Vágólapra másolva!

Ha sorozatokról van szó, a magyar tévécsatornák meglehetősen komótosak, inkább a saját érdekeiket helyezik előtérbe, a tévézők pedig gyakran nem értik, hová tűnt nyomtalanul kedvenc szériájuk. Egy sorozat esetében az a megszokott, ha két évad kezdése között nagyjából egy év telik el: Amerikában nagyjából erre is lehet számítani, azonban a hazai viszonyok között már semmi sem ennyire biztos, hiszen előfordulhat akár többéves kihagyás két sorozatszezon között.

Maga a jelenség érdekes, hiszen az ember azt hinné, hogy ha valami nem kerül időben adásba, akkor annak az az oka, hogy nem éri meg leadni, nem nézik elegen. No de akkor egy, két vagy több év elteltével miért változik ez meg? Talán a csatornák úgy gondolják, hogy az adott sorozat hirtelen elkezdi érdekelni a közönséget? Természetesen nem.

A legegyszerűbb válasznak az tűnik, hogy a sorozat "szavatossága" lejár. Ugyanis ha egy (magyar) csatorna sorozatot vásárol, akkor az ismétlési jogok mellé, amelyek meghatározzák, hányszor adható le a termék, egy időintervallumot is kap, melyen belül rendelkezhet a sugárzási jogokkal. Így egyes sorozatévadokat még akkor is érdemes leadni, ha nem számíthatnak sikerre, hiszenez is jobb annál, ha a kifizetett műsor még adásba sem kerül.

Forrás: tv2

Talán ez a helyzet a TV2-es, jobb sorsra érdemes Hősök-kel (a képen), melynek rajongói sajnos már hozzászoktak ahhoz, hogy kedvencükkel mostohán bánik a csatorna. Pedig nem sokkal a 2006-os amerikai premiert követően már itthon is látható volt a széria, azonban hiába volt jó az első rész nézettsége, a nézők hamar felszívódtak, így a csatornán újabb világsiker bukott meg. A második szezont ugyan még kis csúszással láthatta a közönség, azonban a továbbiakban már nem számított tényezőnek a sorozat, így a 3. évad csak azután került itthon adásba, hogy odakint véget ért a 4. szezon és egyben a sorozat is. Ez 2010. októberében volt (éjjel egy órakor!), azonban a harmadik etapot követően 2011. tavaszától egészen 2012. december másodikáig kellett várnia a nézőknek, hogy láthassák a zárást. Öröm az ürömben, hogy erre már jóval humánusabb időpontban kerül sor, még éjfél előtt.

Más rajongói sorozatok is hasonló utat jártak be itthon, de talán a legtöbb szenvedést az RTL Klub okozta az Odaát (alábbi képen) híveinek. A csatorna ugyanis annyit várt a 3. évad bemutatásával, hogy addigra egyes fanatikusok már lehet, hogy a célközönségből is kiöregedtek. Amerikában 2005-ben indult Supernatural címen a sorozat - itthon az első évad 2006 őszén, a folytatás pedig 2007-ben került bemutatásra. Azonban a második szezon 2008. tavaszi fináléját követően a harmadik évadot csak majd három év elteltével, 2011 februárjában lehetett látni. Nem arról volt azonban szó, hogy az RTL Klub halogatta volna az újabb szezon megvételét, hiszen az Odaát 2008-as 3. évados spanyol DVD-kiadásán helyet kapott az ezek szerint legyártott magyar szinkron is! Mindezek után a 2012 nyarára csúszó 4. évadot valószínűleg már áldásként élték meg a várakozáshoz hozzászokó rajongók.

Forrás: rtl klub

Kevésbé volt rajongói sorozat az Elit egység, mely a TV2-n mutatkozott be 2009 márciusában, hogy aztán két (!) rész után szörnyű nézettsége miatt le is kerüljön onnan. A folytatásra szinte napra pontosan három évet kellett várni, hiszen 2012 tavaszán élesztette fel ismét a szériát a csatorna, sőt a napokban a SuperTV2 a második szezont is elkezdte adni. Mint ez a példa is mutatja, előfordul, hogy az egyes csatornák nem a határidő szorítása miatt folytatják évek elteltével sorozataikat, hanem azért, mert sikeresen eladják, illetve házon belül átadják őket más, kisebb csatornáknak.

Ez történt például az eredetileg az RTL Klubon bemutatkozó Minden lében négy kanál-lal is. Az Amerikában nagy sikert arató kémsorozat 2009 júliusában indult el itthon, de nem aratott nagy sikert a csatornán, ezt követően dobozba is került, hogy csak akkor vegyék elő, amikor az RTLII programját állították össze. Szerencsére az RTL kábelcsatornáján is leadták az első évadot, amelyet az itthon még nem látott második szezon követett - három évvel az első RTL-es zárását követően.

Forrás: viasat3

Első évados sorozatokkal gyakran előfordul, hogy folytatásuk késve kerül képernyőre, de az szinte példa nélküli, amit a Viasat3 művelt a sokáig a TV2-n látható Smallville-lel (fenti fotón). Az ifjú Superman kalandjairól szóló széria 9. évadját még példás gyorsasággal, nem sokkal az amerikai sorozatzárót követően mutatták be itthon 2010 második felében, azonban a befejező, tizedik szezonra majdnem két évet kellett várni a képregények kedvelőinek - de legalább már kiderült, hogy december 20-án nem a Viasat3-on, hanem a Viasat6-on kell keresni a sorozatot.

Egy ilyen felsorolás persze nem lenne teljes, ha nem említenénk meg az elmúlt évek egyik legnagyobb sorozatszünetét. A 24 című széria hazai premierjére még az MTV-n került sor, de a második évadra kis híján négy évet kellett várni, míg 2006 októberében bemutatta a Cool. Persze azt hozzá kell tenni, hogy a pénzesebb rajongóknak nem volt oka különösebb panaszra, hiszen az Intercom bár feliratosan, de folyamatosan adta ki DVD-n a sorozatot.