Top 10: a legkeményebb fantasy hősök a tévéből

Vágólapra másolva!
Az HBO-n a közelmúlban bemutatott grandiózus és sötét Trónok harca igazi vérfrissítést hozott a fantasy sorozat műfajába, azonban a főszereplőknek nem könnyű elfoglalni a műfaj képzeletbeli trónját az elődöktől. Vajon ki lehet a legerősebb a szériák hősei közül? Ahány hős, annyi fegyver - egyesek a puszta erőre hagyatkoznak, mások az állatok erejével, vagy éppen mágiával harcolnak. Az egyéni döntés megkönnyítéséhez bemutatjuk a tévétörténet legbátrabb és legkeményebb fantasy hőseit: listánk persze szubjektív, vitakozni szabad.
Vágólapra másolva!

1. Herkules (Herkules)

Herkulest, a görög hőst, mindig a védtelenek oldalán találjuk, mégha az istenekkel kell is dacolnia emiatt. Hatalmas erejű harcos, nem véletlenül, hiszen apja a görög főisten, Zeusz. Mesterien bánik a karddal, de kézitusában is figyelemreméltó, ellenfeleit könnyedén hajigálja félre. A félelmetes harcost Kevin Sorbo játszotta, akinek filmes karrierje csúcsát jelentette az 1995 és 1999 között vetített sorozat.

--------------------------

2. Duncan MacLeod (Hegylakó)

Az 1592-es születésű Duncan MacLeod igazi veterán, aki négyszáz éve őrzi halhatatlanságát. Jelszava: "Csak egy maradhat!" Ennek szellemében nagyon vigyáz arra, nehogy elveszítse a fejét, hiszen csak egy lenyakazás foszthatja meg életétől. MacLeod ezért kiváló kardvívó, aki mindig győztesen kerül ki a kardpárbajokból. Nem volt kérdéses, hogy a Christopher Lambert főszereplésével készült mozifilmek után, 1992 és 1998 között a tévében folytatja küzdelmeit a halhatatlan hős. A sorozatbeli örökéletűt játszó Adrian Pault olyannyira megkedvelték a rajongók, hogy a Hegylakó 5-ben már ő kapta meg a főszerepet Lambert helyett.

--------------------------

3. Conan (Conan, a kalandor)

A vad, hatalmas termetű barbár a puszta fizikai erő képviselője, szófukar és mogorva, aki előbb támad, minthogy gondolkodna. Conan harci taktikája így nem túl komplikált - egyszerűen lerohanja ellenfelét. Akárcsak az egészestés moziban, a sorozatban is egy testépítő játszotta a barbárt. Schwarzeneggerrel ellentétben Ralf Moeller nem lett világhírű, de az 1997-től 1998-ig futó sorozat után számos filmben láthattuk, többek között a Gladiátorban, Russel Crowe oldalán.

--------------------------

4. Xena (Xena)

A mezőny egyetlen női tagja, azonban egyáltalán nem kell félteni, bármelyik férfival felveszi a harcot. Ha különleges dobófegyvere, a chakram nem talál célba, puszta kézzel is nekiesik ellenfelének. Xena először a Herkules című sorozatban tűnt fel, mint negatív karakter: a cselszövő harcosnő azonban Herkules hatására jó útra tért. A Lucy Lawless által megformált karakter olyannyira megtetszett a nézőknek, hogy saját sorozatot kapott, Xena kalandjait hat évadon keresztül követhették a nézők 1995 és 2001 között. A színésznővel készült interjúnkat itt olvashatja.

--------------------------

5. Dar (A vadak ura)

Dart nem véletlenül hívják a vadak urának, hiszen képes megértetni magát az állatokkal, és bizonyos képességeiket is birtokolja. Amennyiben Sharak, a sas bölcsessége és Ruh, a tigris ereje cserbenhagyja, akkor Kodo és Podo, a két agyafúrt menyét még kihúzhatja a csávából. A címszerepet játszó Daniel Goddard színészi képességei hagytak némi kivetnivalót maguk után, de az őt körülvevő állatsereglet sikeresen feledtette e hiányt. Az 1999-ben indult széria három évadot élt meg 2001-es befejezéséig.

--------------------------

6. Eddard Stark (Trónok harca)

hbo

Eddard "Ned" Stark amellett, hogy vérbeli politikus, remek, tapasztalt harcos. Deres ura és az északi nemesek vezére mesterien forgatja hatalmas pallósát, így bárki ellen jó eséllyel áll ki. Stark élete nem éppen könnyű, hiszen miközben Westeros Hét Királyságának irányításáért, és a Vastrónért küzd, vigyáznia kell öt gyermekére is. A Gyűrűk Ura Boromirja után Sean Bean rutinosan mozog Stark szerepében a HBO 2011-ben indult nagyívű történetében. A Trónok harca producereivel készült interjúnkat itt olvashatja.

--------------------------

7. Merlin (Merlin kalandjai)

Merlint nem a testi ereje, nem is fegyverforgató tudománya, hanem a mágia használata teszi félelmetes harcossá. A cingár varázsló bármilyen támadásra fel van készülve, és a kellő pillanatban egy agyafúrt varázslattal válaszol. A 2008-ban indult, negyedik évadjához érkező sorozat érdekessége, hogy Merlin fiatalkorát és küzdelmes tanulóéveit meséli el nekünk.

--------------------------

8. Szindbád (Szindbád kalandjai)

A hét tengert átszelő hajó, a Nomád kapitánya, Szindbád ereje helyett inkább gyorsaságára és eszére hagyatkozhat a harcban. A két évadot megélt sorozat ízét a keleti mesevilág díszletei és a tengeri csatajelenetek adták. A híres tengerész szerepében Zen Gesnert láthattuk, aki a sorozat után nem már kapott hasonló kaliberű lehetőséget a filmiparban. Az 1996-ban indult széria két évadot élt meg, így Szindbád kalandjai 1998-ban véget is értek.

--------------------------

9. Richard Cypher (A hős legendája)

Terry Goodkind regényének főhőse, Richard Cypher az Igazság Kardjával küzd a gonosz ellen: bár fiatal, tiszta szíve és bátorsága segíti a harcban. A hős legendája csupán két évadot élt meg, és igazi hiánypótló volt a műfajban a Trónok harca megjelenéséig. A rajongók máig reménykednek a varázslatokban és harcban bővelkedő széria újraindításában. A szerintünk méltatlanul mellőzött sorozat 2008-2010 között futott.

--------------------------

10. Kröd Mändoon (Kröd Mändoon)

Igazi antihős, hiszen önbizalomhiányos, és kissé pipogya - még szerencse, hogy helyén van a szíve és kardja lángot lövell magából! A Kröd Mändoon csetlő-botló hőseivel, a műfaj kliséit kiforgató humorával igazi unikum a fantasy sorozatok között. A Magyarországon forgatott fantasy komédia egyik részében még VV Olivér is feltűnik statisztaként. A 2009-ben indult sorozat mindössze hat részt élt meg.

Kozsák Rudolf