Három magyar tévéshow vezeti fel az Eurovíziós Dalversenyt

Vágólapra másolva!
2012-ben is indít együttest vagy előadót Magyarország az Eurovíziós Dalfesztiválnak is hívott dalversenyen. Az indulót három tévéshow végén választja ki a zsűri és a közönség. Tóth Gabi biztosan indul, Geszti Péter pedig egy vagy több csapatával áll rajthoz.
Vágólapra másolva!

2012-ben is lesz induló az Eurovíziós Dalversenyen, miután 2011-ben az X-Faktor-ral országosan ismertté lett Wolf Kati képviselte az országot - hangzott el az MTVA december 1-jei sajtóeseményén. A korábbiaktól eltérően jövőre nem az MTV illetékese mutat rá arra a személyre, aki utazhat, hanem egy szakmai zsűri és a közönség dönthet.

December 20-ig pályázhatnak az előadók, szerzők olyan dallal, amely 2011. szeptember 1-je előtt még nem hangzott el fellépésen, és nem is adták ki. A szám lehet magyar, angol nyelvű is, ilyen jellegű kikötés nincs, viszont három percnél nem lehet hosszabb.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Az MTV tervei szerint három műsor készül a bakui elődöntők és döntő előtt, csak a hazai nézőknek. Január végén és februárban kerül képernyőre a két hazai elődöntő, nyolc-nyolc fellépővel, ezekből négy-négy megy tovább. A döntőben kisebb létszámú zsűri lesz majd, a nézői szavazat is számít abban, hogy kiderüljön, ki utazik a gyakran 80-100 milliós nézettségű eseményre. (Nézettség szempontjából praktikus volna megelőznie az MTV-nek a három műsorral a 2012-re tervezett Csillag születik-et és az új Megasztár-t.)

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a galériáért!

Geszti Péter az [origo] kérdésre elmondta, hogy nem véletlenül van jelen, tervezi az indulást szerzőként, méghozzá valamelyik X-faktoros csapatával - vagy épp mind a hárommal. A mentor szerint egy jó dal mindenképp kell, nélküle minden, tehetségkutatóban feltűnt előadót gyorsan elfelejt a közönség. Az eseményen megjelent zenészek közt felbukkant a volt megasztáros Tóth Gabi is, aki érdeklődésünkre elmesélte, hogy már megvan a bevált csapata, zeneszerzője, szövegírója és dala is, amellyel indul a hazai válogatón. "Gyors is, lassú is, és még nem adtuk elő soha" - tette hozzá.

Néhány érdekesség:

- Az Eurovíziós Dalfesztiválon részt vevő művészeknek 2012. május 26-ig be kell tölteniük 16. életévüket.
- A dal előadása során a színpadon maximum hat személy vehet részt.
- Élő állat szerepeltetése a színpadon nem engedélyezett.
- Az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntője a nevezett dalok és nem az előadók versenye, ezért a pályázatot kiíró dönt arról, hogy a dalt kinek az előadásában nevezi.
- A részt vevő műsorszolgáltatók (Magyarországon a Magyar Televízió) maguk dönthetik el, hogy előadóművészük milyen nyelven énekel.
- A színpadon az előadás kizárólag fél-playbackben történhet, ami azt jelenti, hogy csak az énekhang élő, a zenei kíséret felvételről szól minden esetben. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.
- Legkésőbb március elsejéig lehet változtatni a dalszövegeken, az előadóművész vagy csoport megnevezésén, a dal címén, valamint a dal előadásának nyelvén (azaz mindazon, ami megjelenik a nyomtatott anyagokban, a brosúrákban, CD-borítókon és füzeteken).
- A dalok szövege, illetve előadása nem csorbíthatja az Eurovíziós Dalfesztivál "jó hírnevét."
- Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalfesztivál alatt. A dalok szövegében vagy előadásában káromkodás vagy illetlen beszédmód nem engedélyezett. E szabály megszegése kizárással járhat.