Vágólapra másolva!
A Music Television friss realityje, az itthon is látható Jersey Shore fiataljait bárki bérbe veheti akár egy szülinapi bulira is, ha van legalább 25 ezer dollárja. Ilyesmire itthon is van lehetőség, bár a szolgáltatást egyelőre inkább csak cégek veszik igénybe, és az ötletért elvben a tévésztárok sem rajonganak nagyon. Konkrét árat senki nem mond, azt azonban nagyjából lehet tudni, hogy ki mennyire kapós: 150 ezer forint alatt nemigen kapni celebet.
Vágólapra másolva!

Magyarországon egyelőre inkább csak cégekre jellemző, hogy fizetnek egy tévésztár jelenlétéért, illetve közreműködéséért: itt elsősorban karácsonyi céges bulikra és nyári családi napokra kell gondolni, esetleg egy-egy különleges alkalomra, mondjuk nőnapra. A képernyőn látható műsorvezetők és híradósok itt házigazdaként vannak jelen, a kiközvetítésükkel is foglalkozó Mistral Programiroda szerint Ördög Nóra, Szujó Zoltán, Erős Antónia, Harsányi Levente, D. Tóth Kriszta és Balázsy Panna a legnépszerűbbek.

"Nyilván picit más a történet, mint a képernyőn: nem egy kamerával kell beszélgetni, van az embernek közönsége, hallgatósága - én pont emiatt szeretem, mert van egy azonnali visszajelzés. Vannak igen profin szervezett események, és vannak, amelyek kevésbé azok: mindkettőnek megvan a maga varázsa, hisz egyrészt egy profi csapattal mindig jó együtt dolgozni, másrészt, ha egy kevésbé összeszedett rendezvényen is helyt tudsz állni, azzal a saját szemedben nősz. A mi feladatunk, hogy összefogjuk a rendezvényt, adjunk neki egy keretet - de fontos, hogy csak a keret legyünk, hisz az esemény sohasem rólunk szól" - mondja a népszerűségi lista élén említett Ördög Nóra, aki egy cég felkérésére már kutyás frizbiversenyt is közvetített, igaz, szakkommentátor segítségével.

Egy másik programszervező cégtől, a Horizont Rendezvényszervező Irodától azt halljuk, hogy protokoll-rendezvények levezénylésére szívesen kérnek fel híradósokat a cégek, Erős Antónia vagy Szellő István például igen kelendők. Az iroda munkatársa szerint kétféle megrendelő van: az egyiknek nem számít, hogy mennyibe kerül, mindenképp meg akarja kapni a felső kategóriás képernyősöket (mondjuk Liptai Claudiát vagy Till Attilát); a másik inkább az árat nézi, kevésbé ismert arcokat választ. A Horizont utóbbi ügyfeleknek szokott rádiós személyiségeket (például Garami Gábort) ajánlani, akiknek az arcát ugyan kevesen ismerik, de orgánumuk és műsorvezetői gyakorlatuk révén hamar megkedveltetik magukat a közönséggel.

Abban az összes, általunk megkérdezett rendezvényszervező cég (a fentieken kívül az OKcast Rendezvényiroda) egyetért, hogy az árak egyre inkább számítanak a megrendelőknek. A recesszió miatt 2009-ben a karácsonyi szezon már nem is ment nagyon, amin nincs is mit csodálkozni, hisz a cégek az efféle rendezvényeken tudnak a legkönnyebben spórolni. A Mistralnak például jóformán már csak az önkormányzati szférából akadtak megrendelői a tavaly, év végén - legalábbis, ami a műsorvezetői megbízásokat illeti, mivel a zenészek változatlanul kelendők, a stand up komikusokra pedig egyre csak nő az igény.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Kovács András Péter az egyik legkeresettebb stand upos

Közülük a Mistralnál Kovács András Péter és Hadházi László mennek a legjobban, de előbbi neve az OKcast listáján is szerepel, Kiss Ádámé és Litkai Gergelyé mellett. "Nekünk az a nagy szerencsénk, hogy a Dumaszínház több év alatt kiépített az országban egy franchise-rendszert, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy durván harminc kilométerenként van egy olyan helyünk, ahova vissza-visszajárunk" - mondja a KAP-nak becézett humorista, akinek így nincs is nagyon szüksége arra, hogy mondjuk céges rendezvényeket vagy esetleg születésnapokat vállaljon.

Olykor falunapok szervezői is meghátrálnak

Magánrendezvényen a Barátok közt Vili bácsija, Várkonyi András is csak egyszer volt, holott Borkóstoló című saját műsora (melyen azonos című lemezét adja elő), illetve az ehhez kapcsolódó, esetleges pörköltfőzés tipikusan baráti összejövetelekre való. A színész mégsem kedveli az efféle meghívásokat: "Fura ez nekem, nem szívesen megyek ilyenre, inkább csak akkor, ha van valami ismeretség. Ha megvannak a méltó körülmények, egy kis pódium, egy CD-játszó, tehát nem egy rossz hakniról van szó, akkor elvállalom, de nyilván nem mindenáron. Szívesebben viszem a műsort mondjuk profi borászok versenyére, ahogy erre korábban volt is igény" - fogalmaz.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv/Nagy Botond

Várkonyi András akár pörköltet is főz

A személyes rendezvények már csak az anyagiak miatt sem mennek nagyon, sőt egy-egy borsosabb ár hallatán olykor falunapok szervezői is azonnal leteszik a telefont. A celebek ára egyébként - a Mistral tájékoztatása szerint - 150 ezertől kezdődik, ennek többszöröse is lehet, attól függően, hogy az adott híresség mennyire ismert, mennyi ideig kell jelen lennie a rendezvényen, és pontosan mit kell csinálnia. Egy színész esetében ezenkívül akkor is más-más az árfolyam, ha utazó színház tagjaként, vagy ha önálló műsorral lép fel.

A Horizont szerint a művészek csak ritkán szállnak el, általában reális árat szabnak maguknak - ez ugyanis a kifizetődő, ha valaki hosszú távon gondolkodik. Mindig vannak persze divatos arcok, de azért az olyan, kifutó hírességeknek is megvan az állandó fellépési lehetőségük, mint például Ernyey Béla vagy Gergely Róbert. És vannak persze az "örök ellenzékiek", akik a rendes munkákon kívül nem vállalnak mást: Gálvölgyi János például köztudottan nem haknizik, legújabban pedig Sebestyén Balázs jelentette ki, hogy nem hajlandó céges rendezvényeken közreműködni.