Vágólapra másolva!
Múlt héten egy amerikai nő beperelte egy reality készítőit, mert a forgatás közben végig azt hitte, hogy egy másik valóságshow-ban vesz részt. Malena Brush egy lánybanda tagja kívánt lenni, és ehhez csinált végig egy tehetségkutatót, ahol - mint utóbb kiderült - a többi jelentkező csak statiszta volt. Truman Show kicsiben, ám nem egyedüliként: több átverős (más néven hoax) realityről hallottunk már.
Vágólapra másolva!

Egyelőre bemutatás előtt áll a Reality Hell című produkció, amely különféle realitykre jelentkezőket ver át: elhiteti az adott versenyzővel, hogy egy bizonyos tematikájú valóságshow-ban vesz részt, miközben a nézők azon röhögnek, hogy emberünk mindent komolyan vesz - holott a többi résztvevő csak azért van ott, hogy hülyére vegye.

Így járt Malena Brush is, aki a forgatás során végig azt gondolta, hogy jelöltje egy tehetségkutatónak, amely egy lánybandához keresi a hiányzó tagot. A profi átveréshez a produkciós cég egy nőkből álló zenekart, egy lemezstúdió embereit és a többi versenyzőt is szerződtette, az illúzió így tökéletes volt. Amikor Brush szembesült azzal, hogy átverték, "szellemi és érzelmi sokkot" kapott, és úgy érezte, erkölcsileg is megkárosították - ezért kér kártérítést.

A pórul járt nő nem az egyetlen, akit átvertek egy álrealityben, de tudomásunk szerint az első, aki bírósághoz is fordul emiatt - pedig láttunk már nagyobb hülyéket is az átejtős valóságshow-k történetében. A leghihetetlenebb talán a 2005-ös Space Cadets három versenyzőjének esete, akik a műsor folyamán azt hitték, hogy egy űrutazáson vesznek részt. Igazából el sem hagyták a stúdiót, csak a profi technikával megoldott, szimulált fellövésnek, a vetített háttérnek, no meg az űrhajósokat alakító színészeknek köszönhetően vették be a trükköt.

A leleplezés ráadásul a lehető legcikisebb formában történt: a szereplők lelkesen készültek első űrsétájukra, nagy komolyan szkafanderbe is öltöztek mind a hárman, csakhogy amint kiléptek a hajóból, a csillagok helyett a nézőkkel teli stúdió várta őket - meglepetésnek épp elég lett volna, ha valaki besétál hozzájuk az "űrből" egy üveg pezsgővel, de úgy tűnik, a műsor készítői porig akarták alázni az űrutazókat.

Forrás: NBC

Ketten az Average Joe pasijai közül

Az első hoax reality valószínűleg a 2003-as The Joe Schmo Show volt, amely látszólag a hagyományos beköltözőshow-k (mint a Big Brother) sémájára készült, de a lakók között valójában csak egyetlen versenyző akadt, a többiek beépített emberek voltak. A humor forrását az adta, hogy az áldozatnak számos abszurd helyzettel kellett szembenéznie, miközben a többiek jókat röhögtek magukban.

Az átverés eszméje aztán átvándorolt többek között a társkereső műsorokba is: a Joe Millionaire-ben például egy elvileg pénzes pasiért versengtek a nők, akiről aztán kiderült, hogy egy vasa sincs. Még rosszabbul jártak a There Is Something About Miriam férfi játékosai, akiknek a műsor végére rá kellett jönniük, hogy a bombanőnek álcázott nagy ő igazából transznemű:


Volt, hogy a párválasztós realityre készült modell csajnak tizenöt tök átlagos vagy épp rossz külsejű férfival kellett randiznia (Average Joe); más jellegű, nem társkereső produkciók esetében pedig előfordult, hogy valaki elhitette a környezetével, megnyerte a lottó-főnyereményt (The $25 Million Hoax), az Invasion Iowá-ban pedig egy kisváros lakói gondolták azt, hogy William Shatner náluk forgat filmet. Az átverés megítélése egyik műsornál sem lehet egyértelmű, hisz egyrészt sajnáljuk az áldozatokat, másrészt magunk is jókat röhögünk a szerencsétlenkedésükön.