Áll az alku - és megáll az ész

Vágólapra másolva!
Visszatér a TV2-re az Áll az alku, az a vetélkedő, mely rövid időre le is győzte, hosszabb távon pedig szorongatta az RTL szappanoperáját. Most nem a Barátok közt lesz a táskás játék ellenfele, nem is Gundel Takács Gábor vezeti a műsort - mi várható idén?
Vágólapra másolva!

Egyre ritkábbak a magyar televíziókban a tudásalapú kvízek, eltűnt már az MTV-ről az Örökös, gyenge számok miatt végleg búcsúzott a TV2-ről az Okosabb vagy, mint egy 5.-es?, amit még a csatorna Jolly Jokete, Till Attila sem tudott megmenteni, már rég feledésbe merült a 100-ból egy, megfulladtak a délutáni sávban a Cápák, kimúlt a Viasat3 próbálkozása, a Tuti fuvar - a taxikvíz. Volt időszak, a magyar kereskedelmi tévétörténet ókorában, mikor a két nagy tévé egymás ellen versenyeztette a Legyen ön is milliomos!-t Vágó Istvánnal és a Multimilliomos-t Jakupcsek Gabriellával, összpontosított a magyar, ráncosodtak a homokok: mikor is volt a tatárjárás, anyjuk?

Most egészen más lesz a helyzet, mert két olyan vetélkedő feszül egymásnak hétfőtől, melyekben az olvasottság, a tudás, a lexikális műveltség semmiféle fontossággal nem bír, hiszen az egyikben a fizikai ügyesség, a másikban a vakszerencse, a megérzés vezethet sikerre. Nem áruljuk el, mely show-hoz kell mázli, melyikhez állóképesség és rugalmas izmok, erre kis logikával, kis figyelemmel rá is lehet jönni.

Miközben a kereskedelmi tévézésben májusra eltűntek a kvízek, a műveltségre menő kérdések, egyre fontosabbá válik a szereplő, annak emóciói, reakciói, minden mozdulata, mimikája. A széf-re még ugyan ráfoghatjuk, hogy ha nem kellett is a nyeréshez Jorge Luis Borges irodalmi munkásságának alapos ismerete, legalább ott nem ártott némi tájékozottság a világ dolgai iránt. Miközben A széf-ben fontos volt a jó megfigyelőkészség (klasszikus példa: milyen ábrák vannak azon érméken, melyeket naponta többször is kezünkben tartunk?), még nagyobb teret kapott a két játékos közti interakció. Ha valakit egyedül vesz több kamera, nem mer rendesen örülni a smink alatt, inkább feszeng, de ha ott van mellette a bátyja, anyja, legjobb barátja, akkor jobban kimutatja örömét, bánatát, többet beszél, megnyílik - ez pedig élvezhetőbb a képernyőn is, sokkal kellemesebb, mint egy izzadó, némán remegő embert nézni.

Sem az RTL-es ügyességi vetélkedőhöz, sem a TV2-es Alku-hoz nem kell tehát agy, de nem is azért kapcsol a tévéző a kereskedelmi tévékre, mert hétköznap este többet akar megtudni Paganini hegedűszonátáiról vagy mert kíváncsi arra, mi a fene az a damnatio memorie (mivel elfelejtette), sokkal inkább kikapcsolódni akar. A TV2 abban bízik most, hogy az MTV-hez távozott Gundel Takács Gábor méltó helyettese lesz az elmúlt egy évben szédületes tévés karriert befutott Kovács Áron, az RTL pedig megirigyelte, hogy a rivális celeb/perc mutatója magasabb, így telegyömöszölte hazai médiaszemélyiségekkel show-ját.

Korábban még elképzelhető volt, hogy egy műsor úgy arasson, hogy nem tömik tele félig ismeretlen zenészekkel, szappanopera-szereplőkkel, erőművészekkel, szilikonbabákkal és őrült filozófusokkal, ismertebb celebek rokonaival, de a kereskedelmi tévék meg vannak győződve róla, hogy másképp nem lehet: ezért futott elviselhetetlenül hosszan a Hal a tortán, újra felmelegített és többször elhasznált vendégekkel, ezért nézték a tévézők a Mr. És Mrs. show-t, és ezért nem meri ismeretlenekkel megkockáztatni az RTL a Kalandra fal című, Japánból hozott műsort. 2008-ban megégett már a civilekkel felvett Vacsoracsatá-val, így kizárt, hogy egy cserfes zöldséges, ügyes tornatanár vagy tréfás taxis kerüljön a képernyőre - inkább valaki egy bulvárlap 17. oldaláról, akinek heti kunsztja, hogy új tetkó került a seggére.

Bárki nyerhet, ha már ott van

Vissza az Alku-hoz! Kovács Áron viszont jó választásnak ígérkezik, látatlanban. A Popdaráló-ban megfelelően laza, magabiztos volt, a több sebtől vérző Sztárok a fejükre estek-ben pedig néha ugyan erőltetettnek tűnt viccelődése (tisztában volt vele, mit várnak tőle), de alapvetően ügyesen oldotta meg feladatait. "Biztos sokan irigyelnek ezért a munkáért a férfitársaim közül, de el kell mondanom, hogy huszonhárom nővel elbírni még egy forgatáson sem könnyű (dekoratív nők hozzák be a táskákat - a szerk.) Ennél mindenképpen izgalmasabb azért, hogy én már ismerem az új játékosokat, akik május 4-én játszanak először, sőt a bankigazgatóval is volt már pár csörtém. Sem nekem, sem pedig a versenyzőknek nem lesz könnyű dolga. Én - szerepem szerint - segítek a tárgyalásokban, sokszor azonban az ördög ügyvédjeként érvelek. Nagyon összetett a munkám, hiszen műsorvezetőként sem tudom kivonni magam, azok alól az érzelmi hatások alól, amelyeket egy-egy játék vagy játékos vált ki belőlem. Sok helyről és sokféle céllal érkeztek az Áll az alku versenyzői, nagy részük nem csupán a meggazdagodásért játszik, hanem álmaikért, amelyek megvalósításának fontos eszköze a pénz. De mi van akkor, ha az álmaikat is ismerjük? Hogyan döntenek majd?" - kérdezi a műsorvezető.

Az Áll az alku egyik titka, hogy bárki, akár öt általánossal is nyerhet rajta milliókat (így bármely tévéző elhiheti, hogy akár neki is lenne esélye), a Kalandra fal pedig abban bízhat, hogy az ország szeret röhögni celebjein, kacagva nézi, amint kínos helyzetbe kerülnek, vagy alázza őket egy műsorvezető. Azért ne sajnáljuk őket: nem ingyen teszik.

Hétfőtől tehát új csaták kezdődnek a nézettségért. Újra sikertörténet lesz az Alku, vagy a válság miatt, a pénzügyek miatt amúgy is megviselt nézők, apró idegrángások közepette, a bankigazgató neve hallatán már kapcsolnak is át a Story tévére, hollywoodi pletykákért, Animal Planetre, fókák párzására? Hány adásig lehet újszerű, érdekes az RTL próbálkozása, mennyi van egy ilyen egyszerű műsorban?