12 évig tart az új sorozat

Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai tévé teljesen lebénult az írósztrájk miatt, a britek nagyszabású vállalkozásba kezdenek: Shakespeare összes darabját meg akarják filmesíteni.
Vágólapra másolva!

A BBC azt tervezi, hogy a világhírű színműíró, William Shakespeare mindegyik jelentősebb darabját megfilmesíti. A Telegraph tudósítása szerint a nagyszabású vállalkozásra tizenkét évet szánnak a csatorna vezetői.

Shakespeare munkássága óriási hatással volt a drámairodalom fejlődésére, és még ma, közel 400 évvel a halála után is foglalkoztatja a művészeket. Műveiből megszámlálhatatlanul sok színpadi, filmes és tévés feldolgozás született: a BBC most az esetleges hiányosságokat is pótolná sorozatával.

A 37 részes, gigantikus alkotásfolyam elkészítésére az Amerikai szépség Oscar-díjas rendezőjét, Sam Mendest sikerült megnyerni, akinek produkciós cége, a Neal Street gyártja majd a tévéfilmeket. Mendes az Amerikai szépség-en kívül olyan alkotásokat jegyzett rendezőként, mint a Bőrnyakúak vagy A kárhozat útja.

Mint azt a BBC egyik szóvivője elmondta, a produkció még igen korai szakaszában tart, így azt sem lehet tudni, hogy a készítők milyen szellemben nyúlnak Shakespeare műveihez. A kérdés csak azért érdekes, mert a csatorna egy korábbi sorozatában, a ShakespeaRe-Told-ban láthattunk már négy, meglehetősen modern adaptációt.

A Sok hűhó semmiért szereplőit itt tévés személyiségekként láttuk viszont: Beatrice és Benedetto, mindketten a helyi híreket közvetítették, Hero pedig az időjárásjelentést mondta be. A Macbeth egy ambiciózus konyhafőnök történetévé vált, aki átvette főnöke éttermét, A makrancos hölgy középpontjába pedig egy gátlástalan politikusnő került.