Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Augusztus 20. a tévékben

Vágólapra másolva!
A tűzijátékot, a szokásnak megfelelően, három tévé adja le, a napközbeni ünnepi eseményeket pedig az m1 és a Duna TV közvetíti. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió augusztus 20-án először 8.30-kor jelentkezik a Kossuth térről. A zászlófelvonás után 10 órakor kezdődik a tisztavatás - a megszokottól eltérően ezúttal a Hősök terén. A fiatal tisztek eskütételét követően a nézők nyomon követhetik azt a látványos haditechnikai bemutatót is, amelynek keretében a Magyar Honvédség szállító repülőgépei, harci helikopterei és vadászgépei egyszerre jelennek meg az Andrássy út felett. Az esemény szakkommentátora Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője lesz.

17 órától közvetíti az MTV Budapest belvárosából a Szent Jobb-örmenetet, majd este 19.15-től Sólyom László köztársasági elnök ünnepi beszédét sugározza a köztelevízió. A tűzijátékot 21 órától tekinthetik meg az érdeklődők élőben az m1-en. A nemzeti ünnepen az MTV változatos műsorokkal idézi fel az államalapító király uralkodását: mindkét csatornán ismeretterjesztő filmeket vetítenek első királyunk életéről, az esti órákban, a tűzijáték után pedig a már klasszikussá vált István, a király filmváltozatát tekinthetik meg az m1 nézői. Augusztus 20-án jelentkezik először A Társulat című szerepválogató show is, mellyel az István, a király új szereplőit szeretnék megtalálni.

A zászlófelvonást és a Szent Jobb-körmenetet a Duna TV is közvetíti, amely háromszor úgynevezett Ünnepi stúdió-val is jelentkezik: ennek keretében többek között Szent István-énekeket hallgathatnak az érdeklődők. Itt is akad államalapító királyunkat megidéző ismeretterjesztő film, az István, az egyetemes szent. A Duna TV együtt ünnepel a határon túli magyarsággal, így a nap folyamán többször is a székelyföldi Perkő-kápolnától jelentkezik, ahol a nézők élőben követhetik figyelemmel például a Szent István-napi búcsút vagy a TransylMania nevű zenekar koncertjét.

A TV2 és az RTL Klub "csak" a tűzijátékot közvetíti: a TV2 20.50-kor jelentkezik be, és éjjel, 1.20-tól meg is ismétli az eseményt - így akik élőben látták a tűzijátékot, hazaérve még megnézhetik a tévében is. A stúdióból Jakupcsek Gabriella és Nacsa Olivér köszönti majd a nézőket, a helyszínről pedig a Favorit műsorvezetője, Váczi Gergő tudósít, aki riportokat is fog készíteni. Külön érdekesség, hogy a csatorna egy Vigadó melletti hajóról is közvetíti az eseményeket. A TV2 hét kamerával dolgozik a helyszínen, és az eseményt nem csak a tévénézők, de a WAP-pal rendelkező mobilosok is figyelemmel követhetik.

Az RTL Klub ünnepi adásának idén Erős Antónia lesz a műsorvezetője, aki Dusicza Ferenccel együtt kommentálja majd a tűzijátékot 20 óra 50 perctől. A közvetítés előtt a csatorna riporterei élőben jelentkeznek be a rakpartról, és beszámolnak a legfrissebb időjárási helyzetről, valamint színes riportokat készítenek a helyszínen. Magát a tűzijátékot 8 kamerával közvetíti a csatorna, és mintegy 70 ember dolgozik majd a műsoron. "Tavaly az RTL Klub volt az egyetlen televíziós csatorna, amelyiknél nem omlott össze a rendszer, váratlan helyzet esetén azonnal kapcsoljuk élőben a helyszínt, ahol több stáb és 8 riporter áll készenlétben" - mondta Jakab Ádám, a műsor szerkesztője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről