Vágólapra másolva!
Egy hete a kisebb kereskedelmi tévék közül a Story TV műsorával foglalkoztunk, most a nemrégiben megújuló, nagy terveket szövögető, új műsorokkal és műsorvezetőkkel jelentkező ATV-re vetünk egy pillantást.
Vágólapra másolva!

Márciustól a Story TV bekerült Budapesten az ATV helyére a UPC-nél, az ATV pedig a (jóval több háztartásban fogható) alapcsomagba ment át a kínai CCTV helyére. Ez azt jelenti, hogy - mivel a fővárosban 200 ezernél is több háztartásban szolgáltat a cég - a Friderikusszal és a Névshowr-ral megerősített ATV jó százezerrel több háztartásban lett fogható. A UPC amúgy 720 ezer ügyfelet tudhat magáénak országszerte: körülbelül hét százalékban minimumcsomagot fizetnek a tévézők (ez a közszolgálati és a helyi, lokális tévécsatornát jelenti), a többi előfizető fele alapcsomagot, illetve családi csomagot kap a pénzéért, azaz az ATV a váltás nyertese lett.

2006 áprilisa óta a T-Kábel több mint 300 ezer előfizetővel bír: itt az ATV ugyan nem fért be a közszolgálati csatornákat kínáló, viszonylag olcsó programcsomagba, de a másodikban már ott van a nagyobb kereskedelmi csatornák mellett. A T-Kábelnél a legtöbb tematikus csatorna - Discovery, Travel, TV Paprika, Spektrum - vagy a gyerekcsatornák - Minimax, Cartoon Network, Jetix - már a harmadik, valamivel drágább csomagban vannak, azaz a kettes programcsomagban szerepelni nem rossz.

A csatornánál volt nagy mozgás tavaly decemberben és idén, év elején. Előbb a Névshowr érkezett, harsányan, trombitával és szerpentinnel, szilveszter éjjelén köszönt be: a Rudi Zoltánnal összeveszett Hajdú Péterről, a jó nézettséget hozó show eltávolításáról, majd új hazakereséséről mi is írtunk. A hazai hírességek sorát felvonultató műsor úgy tűnt, hogy Dömsödi nélkül fut majd tovább (politikai karrierjére kívánt összpontosítani), aztán Hajdú társa mégiscsak maradt - nem árt az a kis tévés népszerűség a helyhatósági választások előtt. Időközben leigazolt, a szintén az MTV-től kiebrudalt, a köztévé elnökével összeveszett Friderikusz Sándor is az ATV-hez (a két nagy kereskedelmi csatornánál, információnk szerint nem kapkodtak a nívós műsorairól, de nehéz természetéről is ismert tévés után), de ezzel nem volt vége a nagy mozgásnak: távozott Szabó-Stein Imre, az ATV korábbi vezérigazgató-helyettese, aki menten reagált Friderikusz Sándornak a hvg.hu-n megjelent interjújára: cáfolta, hogy az ATV vezetősége elégedetlen lett volna munkájával, szerinte távozását Friderikusz erőszakolta ki.

Múlt héten a teljes népesség tizede kapcsolt legalább rövid időre az ATV-re, az AGB egymillió 25 ezret mért. A hét nap alatt a csatorna körülbelül 2,5 millió nézőt ért el -, de ők nem mind időztek hosszan az adón. A kábeltévével ellátott, felnőtt korú lakosságot tekintve az ATV heti átlagos közönségaránya 4,8 százalékos volt - azaz, ebben a kategóriában fele annyian nézték átlagosan, mint az m1-et (ami viszont szobaantennán is fogható, azaz jóval több nézőt ér el). Az elmúlt négy hét átlagához viszonyítva a csatorna közönségaránya stabil, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig közel 300 százalékos növekedést mutat - ennek oka főképp az m1-től "átvett" műsorok sikerében és a kábelszolgáltatókkal való hasznos tárgyalásokban keresendő.

A csatorna napi átlagos közönségaránya az elmúlt héten, hétfőn érte el maximumát a 17:00-22:59-ig tartó idősávban. Kábeles háztartásokban, 18 év feletti nézőknél 5,9 százalékos volt a nézettség. Legmagasabb nézettséget és közönségarányt a csatorna május 7-én vasárnap, 20:58 perckor érte el, 13,7 százalékos közönségaránnyal (ugyanebben a kategóriában).

Az elmúlt héten a legnézettebb műsor egyben egy debütáló, új program volt. A Névshowr-t hetente váltja az Esti Frizbi, ami voltaképp Hajdú Péter rádióműsorából nőtte ki magát. A műsor - az ígéretek szerint - "lerántja a leplet a sztárokról, nem ítélkezik, de ítéletet hoz, dicsér, de számon kér". Vadas Mihály, az ATV programigazgatója elmondta, hogy "a rádióműsor sikere, valamint a Hajdú Péter nevével fémjelzett Névshowr eredményei adták az ötletet, hogy minden vasárnap este a szórakozásé, a könnyed kikapcsolódásé legyen az ATV-n. Májustól a Névshowr és az Esti Frizbi felváltva látható vasárnaponként, este nyolc órától".

atv

Tekernek a sztárok a Névshowrban

Az adatok megérkeztek: jó nézettséget hozott az Esti Frizbi első adása. A debütáló bulvárműsorra, a teljes lakosság körében, vasárnap este 8 és fél 10 között 984 ezren kapcsoltak, ez 10,5 százalékos közönségarányt jelent. A kábeltévével rendelkező háztartásokra vetített eredmények, hasonlóan kedvezően alakultak. "Nagyon elégedettek vagyunk az első műsor nézettségével, hiszen közel egymillióan pillantottak ránk. A nézettség az adás ideje alatt folyamatosan nőtt, azaz akik belenéztek az Esti Frizbi-be, ott is ragadtak. Ezt igazolja az átlagosnál magasabb tévénézési idő, ami 28 perc volt" - ünnepelt a műsor vezetője és producere.

Az elmúlt héten akadt még néhány jobb nézettséget hozó műsor. A Kardos doktor látványos szerencsétlenkedéseit, Ötvös Csöpi bravúros nyomozását bemutató, a nyolcvanas évek derűs, napsütötte, balatoni világába visszarepítő Pogány Madonna, 220 ezer nézőt szórakoztatott. Május 1-jén, az Újságíróklub 205 ezres nézettséget mutatott fel, a Friderikusz most pedig péntek este volt a legnézettebb, ekkor este 9 és 10 között 184 ezren követték, ez 7,4 százalékot jelent kábeles háztartásoknál, 18 éves kor feletti nézőknél. A 18-49-es, kereskedelmi célcsoportnál viszont már rosszabb eredményt ért el a műsor: bő 26 ezres nézettsége itt csak 2,3 százalékos közönségarányt ért. Említésre méltó még, hogy a januári struktúraváltás óta, az ATV esti műsorsávja megtöbbszörözte a nézettségi adatait, köszönhetően az olyan műsoroknak, mint a Kurucz Péter által vezetett Híradó, az Albert Györgyi fémjelezte A nő helye, illetve a Civil a pályán.

Felreppentek hírek arról, hogy Friderikusz "nem bírja" a napi, élő műsort. Annyi igaz belőle, hogy a vasárnapi adás immár megszűnt, így beszélgetős műsora heti ötször, minden hétköznap jelentkezik. Június végéig mindenképp élőben, utána az ATV-nél is, akár a többi tévénél jön a nyári szünet, előkerülnek vélhetően a régi filmek, jön a már milliószor látott Bud Spencer, eszi a babot, és osztja a sallereket, elnáspángolja a rosszakat.

Az Esti Frizbi-ből négy lesz, és ha továbbra is hozza a jó nézettséget, akkor minden bizonnyal folytatódik, és ősszel újabb dózisokban jön. A nap, az idősáv maradna: a Friderikusz által üresen hagyott vasárnap estébe csúszna be - a tervek szerint szeptembertől, már élőben.