Életveszélyes fenyegetés miatt büntetik az RTL-t

Vágólapra másolva!
Mónika, Balázs és a Fókusz - az ORTT szerint - több tucatszor sértették meg a médiatörvényt 2003-ban, ezért a médiatestület két óra elsötétítésre ítélte az RTL Klubot, amelynek fő vetélytársát szintén megbüntették. A TV2-nek - a médiatestület indoklása alapján -elsősorban a gyerekeket rossz irányba befolyásoló műsorai miatt kellene fél óra adásszünetet tartani. A Budapest TV pedig élőben közvetített nemi aktus miatt kapott büntetést. Az RTL Klub és a TV2 azonban már bejelentette, hogy bíróságon támadja meg a döntést. Az ORTT szerint a csatornák jól keresnek a büntetendő jelenetekkel, mert a brutalitás nem elriasztja, hanem a székhez szögezi a nézők többségét.
Vágólapra másolva!

Tovább próbálkozik az ORTT az általa erőszakosnak, trágárnak vagy pornográfnak minősített műsorok és előzetesek visszaszorításával. A médiatestület 2004. március 31-i határozatai - amelyek a műsorszolgáltatók 2003-as produkcióival foglalkoztak, és április 6-án váltak nyilvánossá - ezen az alapon az országos adók közül az RTL Klubot és a TV2-t is elsötétítésre ítélték; a kábelen és műholdon fogható Budapest TV-nek pedig ugyancsak fel kellene függesztenie adását, mert élőben közvetítette, amint egyik szereplője elveszti szüzességét.

A legsúlyosabb büntetést az RTL Klub kapta, amelyet április 8-án két órára eltiltottak a műsorszolgáltatástól. Az ORTT indoklása szerint a csatorna, Balázs, Mónika és Fókusz című produkcióival több tucatszor sértette meg a médiatörvényt tavaly. A médiatestület ezek közül kiemelte a Mónika 2003. október 17-i, Segítség, bűnöző lettem című adását, amelyben "nyílt, életveszélyes fenyegetés" hangzott el - az egyik riportalany volt feleségét és annak családját próbálta megfélemlíteni.

Az ORTT határozata kimondja, hogy ezt a jelenetet, amelyet felvételről sugárzott az RTL Klub, a tévé nem sorolhatta volna a 12 éven aluliak által is megtekinthető műsorok közé, sőt, a brutális fenyegetés adásba sem kerülhetett volna, vagyis a II. helyett az V. kategóriába tartozik.

A médiatestület legutóbbi határozatában a Mónika több másik őszi adását is elmarasztalja, mert az RTL Klub nem a megfelelő műsorkategóriába sorolta őket. Az ORTT szerint az október elsejei, Kiöregedtél, átveszem a helyed című részben a szereplők trágárkodtak, pedofíl történeteket idéztek fel, amelyet a műsorvezető nem ítélt el, a közönség pedig tapssal és nevetéssel reagált, ráadásul az egyik pár összeverekedett a műsorban. A határozat kimondja, hogy a fiatalkorúakra való tekintettel ezek a jelentek csak este tíz után mehettek volna a tévében. A testület ugyancsak elítélte az október 20-i Móniká-t, amely az Én aztán nem a testemmel hódítok című részben "szenzációhajhász, hatásvadász módon" szólt a szexualitásról.

Az RTL Klub másik délutáni talkshow-ja, a Balázs szintén a nem megfelelő kategorizálás miatt kapott bírálatot. Az ORTT szerint előfordult, hogy a műsor az erőszak alkalmazását a problémák megoldásának elfogadható eszközeként ábrázolta, ami rossz mintát adhat a kiskorúaknak. (Elegem van abból, hogy durva vagy velem - 2003. október 1.) A titkos szexuális vágyakról szóló október 20-i részről pedig azt állítja az ORTT-büntetés indoklása, hogy a műsorban "szokatlan, extrém szexuális praktikákról" beszélgettek, úgy, hogy a gyerekek számára a nemi élet "csupán az ösztöni kielégülés eszközének, az emberi létezés központi értékének" tűnhetett.

Az RTL Klub harmadik, sokat bírált produkciója a Fókusz, amely a médiahatóság szerint szintén többször törvényt sértett 2003-ban azzal, hogy egyes részei nem elég későn kerültek adásba. Az ORTT véleménye, hogy a délutáni magazinban "több kényes téma - így féltékenységből elkövetett emberölés, véletlen exhumálás, kicsapongó szexuális élet - is megjelent, melyeket nem minden esetben kezeltek kellő körültekintéssel". A promiszkuitást a műsorban ártalmatlannak tüntették fel, a lehetséges negatív következményeiről nem szóltak - tartalmazza az ORTT közleménye. A november 4-i és 27-i adással kapcsolatban ugyancsak besorolással kapcsolatos észrevételeket tett a szankció indoklásában az ORTT.

Az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter közölte, a döntéssel, illetve annak indoklásával nem értenek egyet, ezért az ORTT-határozatot bíróságon támadják meg.

Az elsötétítésre vonatkozó március 31-i ORTT-határozatok sorsa, így - a hasonló médiatestületi döntések többségéhez hasonlóan - több havi vagy évi pereskedés után dőlhet csak el.