Túlélte a tévés orosz rulettet egy agykontrollos

Vágólapra másolva!
Sikerült a mutatványa annak a brit illuzionistának, aki vasárnap este orosz rulettezett az egyik brit kereskedelmi televízió műsorában. A rendőrség előzőleg felszólította a csatornát, akadályozza meg a műsor sugárzását.
Vágólapra másolva!

Az agykontroll-gyakorlatairól ismert brit Derren Brown a szigorú brit fegyvertartási törvények miatt egy titokban tartott külföldi helyszínen játszotta végig az állítólag éles lövedékkel végrehajtott mutatványt, amelyet a Channel 4 tévé közvetített október 5-én.

A vasárnap leadott műsorban, amelyet a kereskedelmi adó szerint nem felvételről sugároztak, Derren Brown egy hatlövetű Smith and Wesson forgópisztolyt használt. A fegyverbe egy önkéntes jelentkező töltötte be a lövedéket. Az érdeklődésre jellemző, hogy 12 ezren jelentkeztek önkéntes fegyvertöltőnek. A száz behívott közül Brown különféle lélektani gyakorlatokkal választotta ki azt, akinek gondolathullámait úgymond a legjobban érzékelni tudta.

A kiválasztott fegyvertöltőnek a hat megszámozott lőkamra egyikébe kellett behelyeznie a töltényt. A forgótárat ezután egy erre a célra kialakított fémmaszkkal lefedték, hogy ne látszódjék, melyik kamrában van a golyó.

Brown a hármas számú lőkamrával kezdte a mutatványt, mondván: úgy érzi, hogy az biztonságos. Az illuzionista a fejéhez tartotta a pisztolyt, meghúzta a ravaszt - és a fegyver üresen kattant, ugyanez történt a ravasz következő meghúzása után is.

Az agykontroll-mutatványos ezután ismét a halántékához tartotta a pisztolyt, majd hirtelen mozdulattal mégis inkább a helyiségben felhalmozott homokzsákok felé fordította, és úgy sütötte el - de a revolver ekkor sem lőtt.

Ezután rövid összpontosítás következett, majd Brown ismét a halántékánál húzta meg a ravaszt, a fegyver ekkor sem sült el. A következő lövést Brown megint a homokzsákok felé irányította - és ekkor eldördült a Smith and Wesson, vagyis a lövedék az egyes számmal jelölt kamrában volt.

Az angol-walesi rendőrfelügyelői szövetség alelnöke, Rick Naylor még a vasárnap esti sugárzás előtt megdöbbentőnek nevezte a műsort, és azzal az érvvel próbálta a tévéállomást eltéríteni a közvetítési szándéktól, hogy Derren Brownnak bizonyosan lesznek utánzói a nézők között. Naylor szerint a legaggasztóbb az a lehetőség, hogy esetleg gyerekek fognak megpróbálkozni Brown mutatványával.

A Channel 4 közleménye szerint viszont a műsort "felelősséggel" sugározták; a kereskedelmi tévé szerint az óvintézkedések közé tartozott, hogy a közvetítést megszakító gyakori reklámok végén felszólították a nézőket, a látottakat ne utánozzák.