Másfél millió forint egy Esti mese

Vágólapra másolva!
Megszakadt a kapcsolat az MTV és a programjai nagy részét a köztelevízió archívumára építő Filmmúzeum Televízió között. A korábbi megállapodást az MTV felügyelő bizottsága több alkalommal bírálta.
Vágólapra másolva!

A két csatorna között született megállapodás szerint a Filmmúzeum Televízió kedvezményes áron bérelheti az MTV szinte kimeríthetetlen archívumából a magyar filmeket, amelyeket nagy sikerrel sugároznak napi 14 órán keresztül. A jövőben azonban a köztelevízió az eddigi kedvezményes tarifa helyett a Filmmúzeumnak is a hivatalos listaárban megállapított összegért adja ki az alkotásokat. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönzés az eddigi maximum 800 dollár per óra helyett januártól majdnem 23 ezer dollárba kerül óránként. A negyedórás Esti meséért így a régi 27 ezer forint helyett közel másfél millió forintot kell fizetni.

"Irreális az az összeg, amit az MTV sugárzási díj gyanánt megállapított. Ezekkel az árakkal nem tudunk dolgozni. Amúgy is tervbe vettük, hogy külföldi alkotásokat vásárolunk, így januártól ismét műsoron lesz az Orion űrhajó története, az Alfa űrbázis, feltűnik Gojko Mitic, a Tavasz 17 pillanata" - nyilatkozta Prokopp Dóra, a Filmmúzeum Televízió vezérigazgatója.

Prokopp elmondta, hogy az MTV áremelése miatt jövő évtől fele-fele arányban sugároz majd hazai és külföldi produkciókat a jelenleg kizárólag magyar alkotásokat bemutató csatorna, amelyeknek örökös vagy időszaki - általában 10-12 vetítésre szóló - jogait filmenként 7-900 dollárért szerezheti meg a nemzetközi piacon. A két éve indult Filmmúzeum Televízió vezérigazgatója szerint, ez nagyjából megegyezik egy MTV-től vásárolt műsor óránkénti árával.

Prokopp azt is közölte, az 1,2 millió háztartásban fogható csatorna az MTV archívuma helyett a jövőben a Mokép filmtárából válogat majd, de tervezik azt is, hogy eddig magyar adókon nem látható mozidarabokat is bemutatnak, köztük ismert alkotók vizsgafilmjeit.