Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mindent rögzítene a Windows 11, amit a számítógépen csinálunk

windows 11 laptop notebook pc számítógép
Fotó: Windows / Unsplash
Vágólapra másolva!
Azon túl, hogy adatvédelmi okoból minimum aggályos, rejtély, hogy ténylegesen mennyi értelme van az új Recall funkciónak.
Vágólapra másolva!

Mellbevágó fejlesztést jelentett be a Windows 11-ben a Microsoft, a mesterséges intelligenciás műveletek gyorsítására kitalált feldolgozóegységgel ellátott, Copilot+ címkét megkapó jövőbeli számítógépek három hónapra visszamenően szinte mindenre emlékeznének, amit a használójuk tett rajtuk, gyárilag csak a másolásvédett webes videókat és Edge inkognitóablakait nem rögzítené.

A Windows 11 egyelőre fejlesztés alatt álló Recall funkciója úgy működik, hogy néhány másodpercenként képernyőképeket ment, ezeket egy idővonalon vissza lehet nézni. Ezen túlmenően szövegek és objektumok felismerésére is képes, beindexelné a képek tartalmát, hogy aztán szöveges keresésen át meg lehessen találni a rajtuk látható és olvasható információkat. A videókonferenciák visszanézésére is lehetőséget adna, nyelvek közti élő fordítással.

A felhasználók képesek leállítani a Recall adatrögzítését, tartalmakat törölhetnek az emlékezetéből, teljes alkalmazásokat és webhelyeket is kizárhatnak a rögzítés alól.

A Microsoft szerint a Recall által mentett adatok kizárólag a számítógép beépített és titkosított háttértárán kerülnek tárolása, továbbá csak a számítógépezők felhasználói fiókjaiba belépve érhetőek el, a cég és más felek alapvetően semmilyen módon nem férhetnének hozzájuk. Ez persze a géphez fizikai hozzáféréssel rendelkezőket nem feltétlenül akadályozná meg abban, hogy csemegézzenek a másik számítógépezésében, a képernyőképeken rengeteg személyes és érzékeny információt is megtalálható lehet.

A gigantikus magánszféravédelmi gondjától eltekintve a Recall elméleti síkon időnként talán hasznos lehet, de nagy kérdés, hogy ténylegesen mennyi értelme van, miféle való életbeli problémákat képes megoldani.

A számítógépezők jókora részének a belátható jövőben nem kell tartania a Recalltól, kizárólag a Copilot+ címkés számítógépeken elérhető, ezek legalább 40 TOPS sebességű neurális feldolgozóegységgel (NPU) rendelkeznek. Az NPU a gépi tanulásos feladatok elvégzésére specializált áramkör a processzorokban.

Az előírt számítási teljesítménybeli minimumot csak a következő hetektől piacra kerülő, Qualcomm Snapdragon X Elite / X Plus chipes laptopok (45 TOPS) lesznek képesek megugrani. Az Intel és az AMD legújabb generációs processzorai ugyan már rendelkeznek NPU-val, de az előbbi legfeljebb 10 TOPS, míg az utóbbi 16 TOPS számítási teljesítményt kínál, így ezeken nem lesz használható a Recall.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről