Megdöbbentő húzásra készülhet a Spotify

spotify zene zenehallgatás utazás
Fotó: LOGAN WEAVER | @LGNWVR / Unsplash
Vágólapra másolva!
Drágább csomagba léptetheti át a meglévő előfizetőinek egy részét.
Vágólapra másolva!

Egy éven belül másodjára készül áremelésre a Spotify, adta hírül belsős informátorokra hivatkozva a Bloomberg. Egyelőre nem világos, hogy a mostani lépés hány piacot fog érinteni, de első körben elméletileg április végéig öt országban nőhetnek az árak, beleértve Ausztráliát, az Egyesült Királyságot, továbbá Pakisztánt, majd az év későbbi részében az USA-ban is árakat fog emelni a piacvezető zeneszolgáltatás.

A források szerint piactól függően 1-2 dolláros áremelés van kilátásban, ami nem a világ vége, bár a felhasználók tetszését garantáltan nem fogja elnyerni. Az áremelés oka pedig főleg nem, a Spotify nemrégiben egyes országokban bevezette a hangoskönyveket, a Premium-előfizetők felár nélkül havi 15 órát hallgathatnak belőlük, részben állítólag ezt kívánja kompenzálni a vállalat.

A nagy csavar a történetben, hogy a hangoskönyveket kínáló piacokon a Premium-csomagok áremelésével párhuzamosan a Spotify elméletileg új csomagokat fog elérhetővé tenni. Ezekben nem lesz benne a hangoskönyvek hallgatásának a lehetősége, cserébe viszont ugyanannyiba kerülnek majd, mint a jelenlegi Premium-csomagok.

Végső soron az történhet, hogy a Spotify átiratkoztathatja a meglévő ügyfeleket egy hangoskönyveket is tartalmazó drágább előfizetésre, akinek pedig ez nem tetszik, az manuálisan átválthat egy újonnan bevezetett másik csomagra, ami a megszokott áron nyújtja azt, mint amire annak idején előfizetett.

Ebben látszólag az a logika, hogy a hangoskönyveket nem hallgatók egy része feltehetően elfelejt majd vagy lusta lesz átiratkozni az újonnan létrehozott megfelelő csomagra, így a Spotify le tudja húzni őket egy kis potya pénzzel. Emellett olyan felhasználókból is akad elég, akik ugyan rendelkeznek Premium-előfizetéssel, de ténylegesen nem használják a szolgáltatást, egy részük az e-mail-címükre kiküldött tájékoztatás ellenére talán nem is értesül majd az áremelésről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!