Vágólapra másolva!
Az új virtuális valóság-3D csodaszemüveg egy nagy hátránnyal startolhat. Az Apple Vision Pro appok között nincs ott a népszerű filmes szolgáltatás, a Netflix.
Vágólapra másolva!

Az Apple tartva magát a korábbi bejelentésekhez 2024 februárjának elején tényleg piacra dobja a forradalminak szánt viselhető eszközét. Az Apple Vision Pro egyszerre virtuális valóság- és kevert valóság szemüveg, amely a cég állítása szerint alkalmas lesz hatékony munkavégzésre épp úgy, mint szórakozásra.

Apple Vision Pro Forrás: WSJ

Tehát lehet rajta dokumentumokat létrehozni, szerkeszteni, levelezni, chatelni, illetve természetesen játszani vagy filmezni is. A kép minőségével pedig nem lesz hiba, hiszen 23 megapixeles, extrémen nagy felbontású OLED kijelző került a szemek elé, amelynek ráadásul a fényessége is kellően nagy, a színei pedig szépek.

Emellett természetesen rendelkezik saját fejhallgatóval is, amely ráadásul az előzetes információk értelmében kiemelkedő hangminőséget produkál. Tehát egy ízig-vérig multimédiás eszközről van szó, amely az Apple állítása szerint kiválóan alkalmas filmek, sorozatok, sportközvetítések, videók megtekintésére is. Ráadásul bárhol és bármikor, hiszen egy hordozható eszközről van szó, amely a működéséhez szükséges energiát akkumulátorból kapja.

Az Apple Vision Pro appok közül hiányzik a Netflix

Ezzel pedig a jelek szerint rengetegen tisztában vannak, és ki is akarják használni az ebben rejlő lehetőségeket. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy szinte az összes nagy internetes streaming szolgáltató világossá tette, hogy részt akar venni ebben a projektben.

Így az Apple Vision Pro appok között megtalálható lesz a Disney+, az Amazon Prime Video, a RedBull, a Tubi, az HBO, az MLS, az NFL, és számtalan más alkalmazás. Az általuk kínált tartalmakhoz, pedig nem kell mást tennie a felhasználónak, mint csak rápillantania egy ikonra, ott szintén szemmozgással kiválasztani a kívánt tartalmat, és máris nézheti azt, hibátlan minőségben.

A Netflix appot hiába is keressük majd az Apple szemüvegén. Forrás: Origo

De nem véletlenül írtuk azt, hogy "szinte az összes", ugyanis a legnagyobb, legnépszerűbb ilyen online videótéka a jelek szerint nem kér az Apple Vision Pro varázslatából.

A Netflix ugyanis bejelentette, hogy (legalábbis egyelőre) nem készít dedikált appot, és így a tartalmai nem, vagy csak igen körülményesen lesznek elérhetőek az eszközön.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy webböngészőből ugyan be le lehet lépni a felületre, de ez rettenetesen nehézkes, idegesítő módszer. Ráadásul például az offline filmezésre még így sem nyílik majd lehetőség.

Senkinek sem jó

Az Apple és a Netflix váratlan csatája pedig senkinek sem jó. Az Apple 3500 dollárt, tehát közel másfél millió forintot kér el a masináért, és a vásárlástól bizony sokakat távol tarthat az, ha nem tudják rajta használni az egyik legfontosabb, legnépszerűbb ilyen jellegű online tartalomszolgáltatást.

A Netflix sem örülhet, hiszen a közvetlen riválisai előnybe kerülhetnek, előfordulhat, hogy lesznek olyanok, akik emiatt váltanak, és pártolnak át a konkurenciához. És természetesen a vásárlók sem lesznek boldogok, hiszen aki kiad egy kisebb vagyont egy ilyen masináért, az joggal várhat el teljes körű szolgáltatást, és így a Netflix támogatást is.

A legérdekesebb, hogy egyelőre még nincsenek információk arról, hogy mi áll a két hatalmas amerikai cég összeütésének hátterében. Azt tudjuk, hogy az Apple sokat tett azért, hogy az alkalmazáskészítők kedvében járjon, például lehetővé tette azt, hogy az iPad-ra írt appokat minimális változtatásokkal átemeljék az új masinára.

Sikeres lesz?

Az Apple Vision Pro headsetet sokan megváltóként várják. Azaz egy olyan masinaként, amely végre életet lehelhet az évek óta szenvedő VR-AR (virtuális valóság, kiterjesztett valóság) eszközök szegmensébe. Amennyiben az Apple sikerrel jár, az bizony másokat is arra ösztönözhet, hogy intenzív fejlesztésekbe kezdjenek ezen a területen. Persze a sikert nem vehetjük biztosra, hiszen az elmúlt években azért már olyan cégek buktak bele ilyen projektekbe, mint a Microsoft vagy a Meta. Mindenesetre a technikai specifikációk alapján nem tűnik rossznak a termék, azonban tény, hogy a magas ár, azért sokakat elriaszthat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!