Börtönbüntetést kapott az Apple volt mérnöke

Man,In,Handcuffs behind,caught,steel,arrest,bad,thief,concept,prisoner,cell,dange bilincs
illusztráció
Vágólapra másolva!
Üzleti titkokat próbált ellopni a kínai riválishoz való átigazolásakor.
Vágólapra másolva!

Hat év után sikerült lezárni az Apple talán legnagyobb figyelmet kapott ipari kémkedéses ügyét, 120 nap börtönbüntetésre és három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Xiaolang Zhang, plusz kénytelen lesz durván 147 ezer dollár kártérítést fizetni.

A repülőtéren tartóztatták le az ipari kémkedésen kapott mérnököt Forrás: Shutterstock

A mérnök az Apple önvezető autós projektjén dolgozott, majd 2018-ban egy rivális kínai céghez kívánt átigazolni, ám hozzáragadt a kezéhez 25 oldalnyi műszaki dokumentáció. Az FBI a Kínába tartó repülőgépére való felszállás előtt vette őrizetbe, 2022-ben ismerte be az ipari kémkedést.

Bevallása szerint az Apple-től ellopott, nyomtatott áramköri lapos terveket a következő munkahelyén kívánta kamatoztatni.

A jelek szerint egyes kínai gyártók a mai napig rendkívüli érdeklődéssel kívánják követni az Project Titan néven futó autóval kapcsolatos fejleményeket, tavaly egy másik korábbi mérnököt is megvádolt ipari kémkedéssel az FBI, Weibao Wang állítólag önvezetéssel kapcsolatos szoftveres titkokat adott át egy meg nem nevezett gyártónak.

A legfrissebb hírek szerint az Apple saját autója legkorábban 2028-ban kerülhet piacra, ráadásul drámaian másmilyen lehet, mint amiről az említett mérnökök Apple-nél töltött idejében még szó volt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!