Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tovább felelőtlenkednek egyes teslások

Tesla Model Y, tesla, autó, bemutató, teszt
Vágólapra másolva!
Kormányra tett súllyal játsszák ki az önvezető rendszer jelenlétérzékelését.
Vágólapra másolva!

Megfelelő körülmények között lenyűgöző a Tesla Autopilot önvezető rendszer, azonban a használata során a sofőröknek folyamatosan felügyelniük kell az utazást, a balesetek elkerülése érdekében bármikor és azonnal át kell tudniuk venni az irányítást az autójuk felett. Az elmúlt évek balesetei és incidensei rámutattak, hogy a Tesla-tulajok egy része nem hajlandó ezt komolyan venni, az addigi pozitív tapasztalataik alapján vakon megbíznak az önvezető rendszerben, az útra való odafigyelés helyett inkább mobilozni vagy szunyókálni kívánnak.

Tesla Model Y Fotó: Koncz Márton - Origo

Emiatt a Tesla kénytelen volt bevezetni a kormány fogásával járó ellenőrzést, az Autopilot elméletileg csak nagyon rövid időn keresztül hajlandó önvezetni, amennyiben a figyelmeztetései ellenére a sofőr nem tartja rajta a kezét a volánon. A The Washington Post beszámolója szerint nem csak kijátszani sikerült ezt az ellenőrzést, de egyesek meglátták a remek üzleti lehetőséget a felelőtlen Tesla-tulajok kiszolgálásában, csaló eszközöket árulnak az Autopilot „nyaggatásainak" elnémítására.

A többek közt az Amazonon és az AliExpresszen árult kormánynehezékek egy része szemérmesen nem utalt a valódi céljára, a leírásaik szerint például vállfájdalom csökkentésére kitalált kiegészítők, esetleg telefontartók voltak. A termékek kétszer már biztosan bajt okoztak, márciusban Észak-Karolina államban egy iskolabuszból leszálló fiatalt gázolt el egy teslás, decemberben pedig a német rendőrök 100 km/h feletti sebességgel üldöztek egy elaludt sofőrű kocsit.

A kiadvány cikkére az Amazon és az AliExpress is eltüntették a kormánysúlyok termékoldalait, a vállalatok szerint a termékeket kínált eladók megsértették a szerződési feltételeiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről