Pedofíliát áruló fiókokat ajánlgat az Instagram

instagram mobilozás közösségi média
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Pillanatok alatt rátalálhatnak az illegális tartalmakkal üzletelőkre a felhasználók.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem kell a sötét webre vándorolniuk a pedofil tartalmakra kíváncsiaknak, ám feltehetően kevesen feltételeznék, hogy még a legnépszerűbb közösségi hálózatok is képesek a mai napig felsülni az illegális tartalmak terjedésének akadályozásában.

A kép csak illusztráció Forrás: cottonbro / Pexels

A legújabb sokkoló felfedezést a The Wall Street Journal, a Stanford Egyetem, és a Massachusettsi Egyetem tették, közös vizsgálódásuk során felhasználói fiókokat regisztráltak az Instagramon, majd pedofíliához kapcsolódó, nyilvánvalónak mondható címkékre kerestek rá. Ezek hatására közvetlenül találtak olyan fiókokat, amelyek az Instagramon kívül pedofíliát, önbántalmazásos, állatkínzásos anyagokat árultak.

Ami ennél is meglepőbb, hogy a fiókok bekövetése után az Instagram algoritmusa maga kezdett további ilyen fiókokat ajánlgatni a kutatók számára, a bejelentett illegális anyagok és felhasználói fiókok egy részét pedig nem törölte a közösségi szolgáltatás.

A kiadvány megkeresésére az Instagramot birtokló Meta akciócsoportot állított fel a probléma megszüntetésére. Állítása szerint eddig is nagy figyelmet fordított a pedofília kiirtására az Instagramon: az évek során több ezer kapcsolódó hashtaget tiltott le, januárban 490 ezer felhasználói fiókot törölt efféle tartalmak miatt, az elmúlt két évben pedig 27 pedofil hálózatot távolított el a rendszeréből.

A Stanford Egyetem internetes technológiákat vizsgáló Internet Observatory központját vezető Alex Stamos szerint a Metánál talán megkongatja a vészharangot, hogy három limitált hozzáféréssel rendelkező kutató pillanatok alatt hatalmas pedofil hálózatot talált az Instagramon, reményei szerint a cég újból hajlandó lesz a témával folyamatosan foglalkozó nyomozókat alkalmazni.

Alex Stamos neve sokaknak ismerősen csenghet, éveken át a Facebook biztonsági főnöke volt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!