Kína részlegesen betiltotta a Micron memóriachipjeit

router modem internet ethernet wifi wi-fi gigabit
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem használhatóak kritikus infrastruktúrákban az amerikai gyártó komponensei.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az USA és Kínába évek óta tartó kereskedelmi háborúja, most épp az utóbbi fél nem részletezett „biztonsági problémákra" reagálva megtiltotta az állami szervezetek és vállalatok számára, hogy kritikus infrastruktúrákban Micron memórialapkákat használó termékeket helyezzenek üzembe.

Inkább gesztusjellegű a tiltás, erősen limitáltnak tűnik a gyakorlati jelentősége Forrás: Pixabay / Pexels

Az amerikai Micron rendszer- és videómemóriaként használatos DRAM, továbbá háttértárakban alkalmazott NAND chipeket is gyárt, Kína az éves bevételének közel 11 százalékát adja. A mostani tiltás anyagilag mindenképp kellemetlenül érinti a céget, azonban a részleges jellege miatt nem fog elesni a Kínából származó összes bevételétől: a lapkáinak nagyobbik részét jó eséllyel nem szankcionált termékekbe veszik a hardvergyártók, például fogyasztói piacra szánt memóriamodulokba, SSD-kbe, routerekbe, mobileszközökbe.

A kínai kritikus infrastruktúrákba hardvereket gyártóknak okozhat némi fejtörést a helyzet, azonban a termékeikben lévő lapkák általában gyorsan és egyszerűen kicserélhetőek más márkáktól származóra, a rivális chipgyártók pedig pár negyedéven belül alkalmazkodni tudnak a megváltozott piaci helyzethez.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!