Itt a vége a Windows Mixed Reality platformnak

samsung gear vr oculus 15
People sample the Oculus-made Samsung Gear VR Virtually Reality headset in Hollywood, California on September 24, 2015 at the Oculus Connect 2 event. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Teljesen eltávolítják a Windowsból, évek óta nem jött hozzá új VR-headset.
Vágólapra másolva!

Öt évvel ezelőtt a Microsoft nagy felhajtás közepette bemutatta a windowsos számítógépekhez tervezett virtuális valóságos és kiterjesztett valóságos platformját. A Windows Mixed Reality-t egy szabványos szoftveres platformnak szánta a cég, hogy egyrészt a VR-headseteket piacra dobni kívánó cégeknek ne kelljen egyedi szoftveres és szolgáltatási ökoszisztémákat létrehozniuk a termékeikhez, másrészt pedig a felhasználók olyan headseteket vehessenek, amelyek plug and play működnek.

A Dell Visor volt az egyik első Windows Mixed Reality-vel kompatibilis headset a piacon Forrás: Dell

A kezdeti felhajtás gyorsan elült, pedig piacra került a gyártópartnerek jóvoltából néhány jól működő és kedvező ár-érték arányú headset. Viszont a Microsoft nem reklámozta a technológiát, így 2019 óta nem is került piacra új modell, már ha nem számítjuk a HP Reverb G2 modell 2021-es hardverfrissítését.

Mindezek után a Microsoft most közölte, hogy részéről vége van a dalnak, a Windows jövőbeli kiadásaiból teljesen eltávolítja a Windows Mixed Reality-t. Nagyon kellemetlen, hogy ezzel együtt az eddig kiadott headsetek más VR-platformokkal való integrációja is megszűnik, így a Windows jövőbeli kiadásaiban nem lehet majd például SteamVR-os játékokat sem játszani velük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!