Vágólapra másolva!
A régi Windowsok licenckulcsainak letiltása okozhatja a problémát.
Vágólapra másolva!

Idén szeptemberben bezárt egy 2015 óta nyitott kiskaput a Microsoft, azóta nem lehet többé Windows 7 és Windows 8.1 licenckulcsokkal aktiválni a Windows 10-et és a Windows 11-et. Ez az opció azért volt elérhető, mert annak idején bárki ingyen frissíthetett a régi rendszerekről a Windows 10-re, mire hozzárendelődött a számítógépének alaplapjához egy digitális Windows 10 licenc.

Jobb most inkább várni a Windowsok újratelepítésével Forrás: Christina Morillo / Pexels

Most egyre érkeznek a panaszok, hogy a Windowshoz való filléres hozzájutást lehetővé tett kiskapu az olyanokkal is alaposan kiszúrt, akik újratelepítik a Windows 10 vagy Windows 11 rendszerüket. A hírek szerint az elvárttal ellentétben sokaknál nem aktiválódik be automatikusan az újratelepített Windowsuk, továbbá hiába adják meg manuálisan a régi Windowsukhoz járt licenckulcsukat, azt már nem fogadja el a Microsoft online aktivációs szolgáltatása.

A helyzet miatt az érintett felhasználók úgy jártak, hogy hiába rendelkeznek a Windows 10 / 11 aktiválásához szükséges digitális licenccel, a rendszerüket nem képesek új licenckulcs vásárlása nélkül aktiválni. Az újbóli aktiválásra ráadásul nem csak a Windows teljes újratelepítése esetén lehet szükség, de a PC egyes alkatrészeinek cseréje, vagy akár az alaplapon lévő BIOS/UEFI firmware frissítése is kikényszerítheti.

A Microsoft már vizsgálja a panaszokat.

Addig is jó hír, hogy a Windows 10 és a Windows 11 valójában aktiválatlan állapotban is tökéletesen használható, csak nem lehet elérni bennük egyes testre szabási lehetőségeket, plusz vízjel van az asztali háttérkép jobb alsó sarkában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!