Elképesztő fejlesztés érkezhet a mobiltelefonokra

barátkozásról, párkapcsolatról, barát-rokon-magány témakör
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-happy-male-friends-drinking-beer-bar-pub-people-men-leisure-friendship-celebration-concept-clinking-glasses-image54400325
Vágólapra másolva!
Alkoholos befolyásoltság miatt okozott balesetek megelőzésében segíthet a technológia.
Vágólapra másolva!

Elsőre óriási sikerűnek tűnő kutatást publikált a Stanford Egyetem egyik csapata, az okostelefonokon futtatható hangelemző szoftverükkel 98% hatékonysággal meg tudták állapítani, hogy alkoholos befolyásoltság alatt állnak-e tesztalanyaik. A technológiájuk az ittasság miatti balesetek elkerülésében lehetne hasznos, például az autók megtagadhatnák az indulást, amennyiben a tulajdonosuk mobilja azt jelzi a fedélzeti számítógépüknek, hogy nem kellően józan a sofőr.

Egy pohár sör bőven elég lehet a bajhoz Forrás: Syda Productions - Dreamstime

A projektet vezetett Brian Suffoletto professzor szerint az ötlet nem újdonság, sokan kísérleteztek már a beszédhang karakterisztikáiban beálló változások elemzésével az alkoholos befolyásoltság detektálására. A szenzációt a kutatócsoport által fejlesztett elemzőalgoritmus látszólag rendkívüli hatékonysága jelenti, a gépi tanulástól az akusztikai elemzésig mindent bevet a siker érdekében.

A technológia sikere a leírás alapján annyira azért nem tűnik meglepőnek, hiszen abszolút személyre szabottan működő rendszert dolgoztak ki a kutatók. A tesztelésén 18-21 év közötti fiatalok vettek részt, akiknek a testsúlyuk alapján kimért alkoholadagot kellett elfogyasztaniuk egy órán belül, majd utána hét órán keresztül óránként nyelvtörőket kellett felolvasniuk a rendszer betanítása érdekében.

Ebből felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire hatékony a rendszer, amennyiben nem állnak rendelkezésre a figyelt személyről ittas állapotú hangreferenciák, ez óriási mértékben befolyásolhatja a technológia életszagú körülmények közti hatékonyságát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!