Jövőre indul a Starlink műholdas SMS-ezése

starlink rv műholdas internet
Az opcionális adóvevővel mozgó járművekben is használható lesz a Starlink RV műholdas internet
Vágólapra másolva!
Nem kell hozzá különleges mobil, idővel hanghívás és mobilnetezés is lesz.
Vágólapra másolva!

A következő két év során félig-meddig mobilszolgáltatóvá fog válni az Elon Musk által alapított Starlink műholdas internetszolgáltató. A vállalat frissen elindított tájékoztató weboldala szerint az érdeklődők 2024-től kezdve vehetik majd igénybe Direct to Cell szolgáltatását, ennek keretében az LTE-képes mobiljuk segítségével a szabad ég alatt tartózkodva, térerő nélküli helyeken is képesek lesznek telefonálni, SMS-ezni, továbbá mobilnetezni.

Egy hétköznapi 4G/LTE-képes mobil elég lesz arra, hogy a bolygón bárhol lehessen majd telefonálni, SMS-ezni, mobilnetezni Forrás: Starlink

A szolgáltatás igénybe vételéhez nem lesz szükség különleges hardverrel ellátott okostelefonra, a Starlink egyszerűen az űrből fogja sugározni a 4G/LTE jeleket, a műholdjai fognak bázisállomásokként működni. Az elmúlt években tömegével fellőtt modellek erre nem képesek, a Direct to Cell nyújtásához új fejlesztésű műholdakra van szükség, ezeket folyamatosan állítja majd pályára a vállalat.

A kapacitásprobléma miatt 2024-ben még csak a műholdon keresztüli SMS-ezés válik elérhetővé az ügyfelek számára, a hanghívás és a mobilnetezés csak 2025-től kezdődően debütálnak. A szolgáltatás nyújtásához természetesen használható frekvenciákra van szükség, ezekre mobilszolgáltatókkal való partnerségeken keresztül tesz szert a Starlink.

A műholdas mobilnetezés várhatóan nem lesz túl gyors, olyan 2-4 Mbps sebességre számíthatnak majd a felhasználók.

Cserébe viszont idővel nem lesz többé olyan pont számukra a világon, ahol ne tudnák a megszokott módokon tartani a kapcsolatot a külvilággal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!