Ennél jobb és egyszerűbb okos zár nem létezik

Nuki, okoszár, okos zár, okos otthon, teszt
Ennél egyszerűbben felszerelhető okos zár nincs.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Nuki Smart Lock 3.0 Pro nevű okos ajtózárat, ami feleslegessé teszi a kulcsainkat és modernizálja a lakásunk bejáratát.
Vágólapra másolva!

Az okos otthoni eszközök piaca folyamatosan bővül, és a Nuki Smart Lock 3.0 Pro egy újabb darabja a választéknak. Ezúttal azonban nem egy okosizzóról, vagy konnektorról van szó. A cél most a bejárati ajtó „felokosítása” egy okos zárral. Lássuk, mennyire hatékony, biztonságos és felhasználóbarát lehet egy ilyen kütyü!

Ennél egyszerűbben felszerelhető okos zár nincs. Forrás: Origo

Első lépések

A Nuki Smart Lock 3.0 Pro formavilága diszkrét és modern, ami könnyen beilleszkedik a legtöbb otthonba. A telepítése egyszerű és gyors, még olyanok számára is, akik nem rendelkeznek túl sok technikai tudással. Nincs fúrás-faragás, nem kell kicserélni a zárat, tényleg nem kell semmi bonyolult szerelésre gondolni.

Az eszközt csupán rá kell erősíteni a már meglévő ajtózárra, és máris használatra kész.

Azt, hogy ezt meg tudjuk-e tenni, tehát, hogy a zár kompatibilis-e a bejárati ajtónkkal, a gyártó honlapján található kompatibilitás ellenőrző folyamattal pillanatok alatt kideríthetjük. Ezt természetesen érdemes még a vásárlás előtt megtenni. Ha pedig az ajtónk alkalmas az „okosításra”, akkor csak annyi a dolgunk, hogy megvesszük a zárat és a dobozban található leírás alapján egy szál imbuszkulcsot használva (tartozék) felrögzítjük az ajtónkra. Fontos, hogy tényleg semmilyen fúrásra nincs szükség, ha valamiért megunnánk a Smart Lockot (nem fogjuk), egy pillanat alatt leszerelhetjük és az ajtón semmi nyom nem marad utána.

Ez a hátoldala, abba a kis vájatba kell beleilleszteni a kulcsot, amit majd elforgat a készülék. Forrás: Origo

Ha felszeretük a zárat, le kell töltenünk a telefonunkra a Nuki alkalmazását, amivel beállíthatjuk és később vezérelhetjük is az ajtónk nyitását-zárását.

Funkciók, biztonság

A Nuki Smart Lock 3.0 az appon keresztül nagyon könnyen vezérelhető. A telefonunk kijelzőjén egy érintéssel nyithatjuk, zárhatjuk, de akár az okosóránkra is letölthetjük az applikációt, ami nyitja/zárja. Emellett, ha a zárat csatlakoztatjuk otthoni Wi-Fi hálózatunkhoz, akkor a világ bármely, internettel ellátott pontjáról vezérelhetjük a zárunkat, beengedhetünk ismerősöket, családtagokat, akik mondjuk a macskánkat etetnék, vagy virágokat locsolnának, amíg nyaralunk. De adhatunk is ismerőseinknek ideiglenes hozzáférést a zárhoz. Ehhez csak meg kell hívnunk őket az applikációban és be kell állítanunk, hogy milyen időszakokban engedélyezzük nekik a bejutást. Megadhatjuk például, hogy ha egy takarítóról van szó, hogy minden hétfőn 10 órától 16 óráig bejárhat a lakásba. Ekkor ő a telefonján lévő appal ebben sz időtartományban képes lesz vezérelni a zárat, de máskor nem.

Az eszköz továbbá rendelkezik olyan fejlett funkciókkal is, mint az automatikus zárás, ha elhagyjuk az otthont, vagy az érkezésünk érzékelése, és ekkor előre kinyitja számunkra az ajtót.

A zár kiválóan összehangolható más okos otthoni eszközökkel és rendszerekkel, mint például a Google Home vagy az Amazon Alexa, így akár hangvezérléssel is nyitható. Ami a biztonságot illeti, a Nuki Smart Lock 3.0 Pro több rétegű titkosítást és egyéb biztonsági protokollokat használ, amelyek megfelelnek a modern digitális kor követelményeinek. A zár esetleges manipulációjáról és a nem engedélyezett hozzáférésről azonnali értesítést kapunk a mobilalkalmazáson keresztül.

Okosotthon rendszerekhez is csatlakoztatható. Forrás: Origo

Ha pedig a zárat energiával ellátó akkumulátorok merülnének, arról a telefonunk jó előre értesít minket és egy mozdulattal kivehetjük az akupakkot. Ez egy sima USB-C kábellel feltölthető, de addig is a zár kívülről kulccsal, belülről pedig a Nuki forgatható fejével zavartalanul használható.

Kiegészítők

A rendszerhez különböző, hasznos kiegészítők is kaphatóak. Ilyen például a Nuki Fob távvezérlő, ami egy egyszerű gombnyomással kinyithatja nekünk az ajtót, ha nem szeretnénk a telefonunkkal vagy az okosóránkkal matatni, ha hazaértünk. Még menőbb dolog a Nuki Keypad 2.0, ami az ajtónk külső oldalára rögzíthető billentyűzet, amilehetővé teszi, hogy az ajtót saját ujjlenyomatunkkal, vagy egy előre programozott kóddal nyissuk ki.

Külső nyomógomb is van hozzá, ami ujjlenyomatolvasóval is rendelkezik és időjárásálló, tehát kertesház bejárati ajtajához is használható. Forrás: Origo

Összegzés

A Nuki Smart Lock 3.0 Pro egy rendkívül hatékony és biztonságos megoldás azok számára, akik az ajtónyitás és -zárás terén is a technológia nyújtotta kényelmet és rugalmasságot keresik. Könnyen telepíthető, intuitív a használata, és kiválóan integrálódik más okos otthoni eszközökkel. Az alapegység ára 110 000 forint, de a Wi-Fi modul nélküli verzió már 65 ezerért is elvihető. Ezzel nem tartozik a legolcsóbb okoszárak közé, de az általa nyújtott funkcionalitás és biztonság, valamint a tényleg pofonegyszerű felszerelhetőség indokolttá teszi az árcéduláját. Azok számára, akik a hagyományos ajtózáraknál többet várnak el, és szeretnék az okos otthonuk részeként kezelni a bejárati ajtót is, ez az eszköz egy kitűnő választás lehet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!