Vágólapra másolva!
Egy fogyasztóvédelmi szervezet a Windows 10 életciklusának meghosszabbítását kéri.
Vágólapra másolva!

A Microsoft jelenlegi álláspontja szerint erősen meg vannak számlálva a Windows 10 napjai, tervei szerint a legtöbb fogyasztói és céges változatához utoljára 2025. október 14-én ad majd ki biztonsági frissítést. Mindeközben viszont az internetezésre használt windowsos számítógépek bő 70 százalékán fut a rendszer, miközben a Windows 11 terjedése gyakorlatilag megállt a tavasszal.

Nem kell Windows 11 a számítógépre ahhoz, hogy tökéletesen megfeleljen a céljára Forrás: Windows / Unsplash

A helyzetet realisztikusan szemlélve két óriási baj várható 2025 őszére: egyrészt a Windows 10 azon a ponton továbbra is internetezésre aktívan használt számítógépek százmillióin futhat, másrészt pedig a támogatásának megszűnése miatt óriási mennyiségű olyan PC kerülhet a kukák mellé, amelyek biztonsági értelemben naprakész szoftverrel még évekig jól használhatóak lennének.

Most az elektronikus hulladékkal kapcsolatos probléma miatt nyilvános petíciót indított az Egyesült Államokban és Kanadában működő Public Interest Research Group (PIRG) fogyasztóvédelmi szervezet, konkrétan Satya Nadella Microsoft-vezérigazgatónak címezte azt.

A PIRC szerint a Windows 10 támogatásának megszűnése minden idők legnagyobb szimultán kidobott számítógéphalmaihoz vezetne, miután az aktívan használt windowsos számítógépek olyan 40 százaléka a hardveres követelmények miatt nem frissíthető Windows 11-re.

„Unfair az ügyfelek számára a Microsoft döntése, hogy megszűnjön több millió a kórházainkban, a cégeinknél, az otthonainkban lévő számítógép támogatása, az ügyfelek hosszabb életciklust várnak el a drágán megvett eszközeiktől. Egy bizonyos ponton minden szoftver támogatása megszűnik, de ezt nem szabad elfogadnunk, ha ekkora környezetszennyezéssel jár" – olvasható az üzenetben. A szervezet szerint a helyzet miatt a saját fenntarthatósági céljait sem lesz képes elérni a Microsoft.

A Microsoft kellemetlen helyzetben van a Windows 10 ügyében, hiszen a támogatásának meghosszabbítása nem szolgálná a saját és a hardvergyártó partnerek érdekeit. Ettől függetlenül végül rákényszerülhet a lépésre, hiszen felelőtlen volna több száz millió aktívan használt számítógépet biztonsági frissítések nélkül hagyni, ez akár globális kiberbiztonsági katasztrófához is vezethetne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!