Idén csak átcímkézésre tellett az Intelnek

intel core processzor cpu
A 14. generációs Intel Core processzorok dobozai
Vágólapra másolva!
A marketingosztály jóvoltából bemutatkozott a 14. generációs Core termékcsalád.
Vágólapra másolva!

A következő napokban újnak titulált asztali számítógépes processzorokat dob piacra az Intel, a 14. generációs Core modellek a Raptor Lake Refresh termékcsalád tagjai. A termékektől senki sem várt csodát, a jövőre érkező Meteor Lake lesz az Intel következő nagy dobása, de a töltelékgeneráció még így is csalódásnak nevezhető, a mérnökök helyett a marketingesek feleltek a fejlesztésükért.

A 14. generációs Intel Core processzorok dobozai Forrás: Intel

Az új processzorokat jellemzően pusztán annyi különbözteti meg a tavalyi 13. generációs Raptor Lake elődeiktől, hogy enyhén nőtt az energiatakarékos és nagy teljesítményű magjaik órajele, modelltől és körülményektől függően 100 MHz-cel vagy 200 MHz-cel. Az egyetlen tényleges újítás, hogy a Core i7-14700K modellben nyolcról tizenkettőre nőtt az energiatakarékos magok száma, így 16 helyett 20 magos, plusz emiatt enyhén nőtt az L2 és L3 gyorsítótárainak mérete.

A generációra jellemző órajelemelések a gyakorlatban annyit sem osztanak vagy szoroznak, hogy az elődeikhez képest változzon a processzorok ár-érték aránya, produktivitásban és játékban is csak pár százalékkal gyorsabbak a tavalyi termékeknél.

A Raptor Lake Refresh termékcsalád tagjai és a specifikációik Forrás: Intel

A TechPowerUp tesztje szerint a négy plusz energiatakarékos magja ellenére ez alól még a Core i7-14700K sem képez kivételt, ráadásul léghűtés mellett pillanatok alatt 100 fok felé szökkenhet a hőmérséklete, ilyenkor a túlhevülés elkerülése érdekében visszavesz azokból, így a teljesítményének teljes kiaknázásához kötelező egy prémium folyadékhűtés. Az új Core i7 túlhajtása lehetséges, de értelmetlen, a nagyon kicsi plusz teljesítmény ellenére csúnyán kilő a fogyasztása. A témánál tartva ezen a téren egyáltalán nem bajnok a processzor, gyári órajelek mellett produktivitási alkalmazásokkal kihajtva olyan 155W, míg játékok alatt 132W is lehet az energiaigénye.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!