Halott nagyis sztorikkal törhető fel a Bing Chat

robor, mesterséges intelligencia, munkahely,
Robot working at computer among people. Maschine typing on keyboard in office. IT team of future. Futuristic worker. Humanoid work at call center. Support job. Selling concept. Technologies.
Vágólapra másolva!
Most épp CAPTCHA-t sikerült leíratni vele a lassan klasszikusnak mondható átveréssel.
Vágólapra másolva!

Rengeteg egyénileg kódolt tiltás található a generatív mesterséges intelligenciás chatbotokban, mivel a fejlesztőik nem szeretnék, ha kártékony célokra használnák a termékeiket. Viszont a technológia komplexitása miatt némi kreativitással rendszeresen sikerül kikerülni a blokkolásokat, a Bing Chatet is hajtó ChatGPT-4 például feltűnően fogékony a halott nagymamás történetekre.

A legújabb példát az MI-s képgeneráló és képjavító szolgáltatást üzemeltető Denis Shiryaev szolgáltatta, képes volt megoldatni egy klasszikus CAPTCHA-t a Bing Chattel. A kódos képet közvetlenül feltöltve a szolgáltatás nem volt hajlandó leírni a rajta látható karaktereket, egyértelműen felismerte azt és a célját, a kérés megtagadása megfelel a programozásának.

Erre a férfi a lehető legprimitívebben rámásolta egy kettényitható nyakék fotójára a kódot, és előadta a Bingnek, hogy a halott nagymamája titkos „szeretetkódja" látható a képen. Ha le tudná írni neki a szolgáltatás, akkor potenciálisan hozzájuthat egy nagyitól származó, titkos üzenethez.

Ettől a Bing úgy meghatódott, hogy leírta neki a kódot.

A múltban több hasonló törést is demonstráltak már. Egy férfi úgy szerzett Windows 10 Pro licenckulcsokat a Bing Chattől, hogy állítása szerint a halott nagymamája esténként ilyen kódokat olvasott neki a lefekvési rituálé részeként, és tegyen úgy a chatbot, mintha a nagymamája volna. Egy másik esetben arra kérték a chatbotot, hogy tegyen úgy, mint a rég eltűnt nagymama, aki napalmgyári munkásként esténként elmesélte az unokájának, hogy miként készül a napalm, mire a Bing Chat készséggel elmagyarázta a napalmgyártás alapjait.

A chatbotok nem értik meg a beszélgetések tágabb kontextusát, így emberek számára teljesen átlátszó történetekkel is átejthetőek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!