Lapkaszámítógéppel fosztogatták az ATM-eket

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció, bank, bankautomata
woman hand showing banknotes in front of the atm
Vágólapra másolva!
Kikapcsolta az automaták védelmi rendszerét a rájuk dugott Raspberry Pi.
Vágólapra másolva!

Nem csak oktatásra és hobbielektronikai célokra felel meg a Raspberry Pi lapkaszámítógép, a jelek szerint akár bankrablásra is használható. A texasi Lubbock városának médiájából kiderült, hogy a rendőrség nemrég őrizetbe vett három férfit, akik bankautomatákat fosztottak ki a kütyü segítségével.

Nem tisztázott, hogy honnan szedték a törőszoftvert a lapkagépes rablók Forrás: ABC / KAMC

A részletek jó eséllyel szándékosan homályosak, a lebukásukhoz a legutóbbi akciójuk vezetett, ennek során szemtanúk előtt vettek ki 5700 dollárt egy ATM-ből. A beszámoló szerint valahogy hozzáfértek az automata egyik USB portjához, rádugták a Raspberry Pi lapkagépet, ami kikapcsolta az automata biztonsági rendszerét, így képesek voltak riasztás nélkül hozzáférni a készpénzt tároló rekeszhez.

Az elkövetőket a hotelszobájukban tartóztatták le a rendőrök, két a bűncselekmények elkövetéséhez használt Rasperry Pi-t is lefoglaltak. A pénzügyi csalások felderítésére szakosodott Texas Financial Crimes Intelligence Center szerint a trió már több alkalommal is lecsapott Nyugat-Texasban, de a kirabolt automaták számát, a zsákmányolt készpénz mennyiségét, a sebezhető ATM-ek típusát, továbbá az érintett pénzintézet(ek) nevét nem közölték.

A legérdekesebb kérdés mindezek ellenére az, hogy a rablók miként jutottak hozzá a lapkagépen lévő törőszoftverhez: valamiféle saját fejlesztésű megoldásról van szó, vagy ők is készen vásárolták a feketepiacon. Az utóbbi megmagyarázná a részletekkel kapcsolatos, feltűnően nagy titkolózást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!