Kártevővé vált egy népszerű alkalmazás

home office laptop notebook apple macbook otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Miután új tulajhoz került, eddig szinte csak böngészőkiegészítőkkel történt ilyen.
Vágólapra másolva!

Felháborító felfedezést tett Taylor Robin programozó, az új tulajdonoshoz való kerülését követően kártevővé vált a Mac számítógépeken használható NightOwl alkalmazás. Ezt eredetileg arra tervezték, hogy a felhasználók napszaknak megfelelően automatikusan váltani tudjanak a macOS világos és sötét témái között, de mára szükségtelenné vált, az Apple implementálta ezt a funkciót a macOS-be.

Internetes bűnözésre adott volna lehetőséget a számítógépen felejtett program Forrás: Free-Photos / Pixabay

Ennek megfelelően jó eséllyel nem bánta a fejlesztője, hogy képes volt eladni a TPE.FYI LLC nevű cégnek az irreleváns szoftverét. Viszont a még meglévő felhasználók nem jártak jól az üzlettel, a monetizálása érdekében az új tulajdonos olyan funkciót épített bele, amely lehetővé tette az ügyfelei számára az internetes kérések kiküldését a számítógépeiken és internetkapcsolataikon keresztül.

Ezzel a funkcióval például túlterheléses támadásokra használt botnetbe szervezhetőek a számítógépek, az IP-címeik mögé bújva követhetőek el internetes bűntények, de éppenséggel reklámcsalásra is használható a lehetőség.

A botrányra az Apple is felfigyelt, mostanra letiltotta a NightOwl digitális aláírását, így a naprakész macOS rendszerek sem automatikus, sem manuális indítási kísérlet esetén sem hajlandóak futtatni az alkalmazást. Erről értesítést is megjelenik a felhasználók számára, benne a NightOwl kukába tételének lehetőségével, ami kényelmes és javasolt.

Eddig szinte kizárólag böngészőkiegészítőkkel fordult elő, hogy a tulajdonosváltásuk után rosszindulatúvá váltak, de sajnos a klasszikus alkalmazások sem immunisak a problémára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!