Többen játszanak Linux, mint Mac alól

valve steam deck kézikonzol játékkonzol linux
Steam Deck
Vágólapra másolva!
Helyet cseréltek a Steam júliusi felmérésében, de továbbra is a Windows 10 az úr.
Vágólapra másolva!

Várhatóan idén is elmarad a Linux asztali és hordozható számítógépeken való használatában remélt áttörés, azonban a Steam Deck kézikonzol olyannyira népszerűvé vált, hogy egymagában képes volt érdemben befolyásolni az alternatív operációs rendszer piaci részesedését a Steamen.

Linux fut a Steam Deck kézikonzolon, emulációval futtatja a windowsos játékokat Forrás: Petar Vukobrat / Unsplash

A vezető digitális számítógépes játékbolt júliusi hardveres és szoftveres felmérése szerint a Linux részesedése 0,52 százalék plusszal 1,96%-ra emelkedett, így sikerült lepipálni a 0,05% növekedést felmutatott macOS-t, az Apple számítógépein játszók részesedése 1,84% volt az elmúlt hónapban.

Ennek megfelelően 96,21% részesedéssel a Windows továbbra is rendíthetetlenül uralja a gamer számítógépeket. A kategórián belül is csak a Windows 10 (57,87%) és a Windows 11 (36,67%) rúgnak labdába, a még mérhető piaci részesedést felmutatni képes Windows 7 és Windows 8.1 együttvéve 1,56%-ot hasítanak ki a tortából.

Júliusban a Windows 10 1,56% részesedést veszített, a Windows 11 részesedése pedig 0,92%-kal nőtt.

A globális átlag 24%-nál jóval magasabb a Windows 11 elterjedtsége gamerek számítógépein, ami nem meglepő a modernebb hardvereik fényében, ám a nemzetközi trendeknek megfelelően a köreikben is lassúvá vált a rendszer térhódítása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!