Gyémántot vett a befektetők pénzéből a kriptovállalkozó

Enigma
Dubai, United Arab Emirates - The Enigma, a 555.55 carat black diamond, the largest fancy black natural color diamond to ever appear at auctions at Sotheby's. Ruel Pableo for The National
Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint a Hex kriptovállalkozás alapítója megkárosította a befektetőket, a pénzükön például gyémántot vett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vádat emelt Richard Heart kriptovállalkozó ellen, amiért illegálisan gyűjtött be több mint 1 milliárd dollárt három regisztrálatlan kriptoterméken keresztül, majd megkárosította a befektetőit. A pénzükből többek között luxustermékeket vásárolt.

Enigma Forrás: Cre8tive Images & Icons/Raul Gabat

A Richard Schueler néven is ismert illető a Hex tokennel, a PulseX kereskedőplatformmal és a PulseChain hálózattal a YouTube-on és más platformokon is kampányolt, azt állítva, könnyen meg lehet gazdagodni ezek segítségével. A Hextől 38 százalékos éves hozamot ígért, rendre hangzatos mondatokkal és ígéretekkel csábította az embereket. A befektetéseket például McLaren és Ferrari autókra költötte, vett 3,02 millió dollárért négy Rolex órát, valamint 4,28 millió dollárért az Enigmát, a világ legnagyobb metszett gyémántját: ez egy 555,55 karátos (111,11 grammos) csiszolt fekete gyémánt. Magát a „jó erejének" tartja, aki „jobb hellyé teszi a világot". A Hex pedig állítása szerint hosszú távon leváltja majd a bankkártyát, a fizetési cégeket vagy épp az aranyat.

A SEC szerint a Hex ára mostanra 98 százalékot esett, a másik két termék pedig értéktelenné vált. A tőzsdefelügyelet igyekszik a kriptoszektort újabb és újabb szabályozások alá vonni, a vezetője szerint ugyanis aláássa a befektetői bizalmat.