A kisebb cégek harmada dobott már kukába PC-t

Horizontal WASTE RECYCLING OF RUBBISH COMPUTER COMPUTER EQUIPMENT WASTE DISPOSAL RECYCLAGE OF METAL FACTORY RECYCLING CENTRE CLOSE-UP
Utoljára feltöltött/szerkesztett kép(ek):Szerkesztés
Kép leírása:számítógép merevlemez winchesterKépaláírás:http://www.dr
Computer hard discs are stored in a recycling plant for computing items 22 November 2007 in Jouy-le-Moutier in the outskirts of Paris. Des disques durs d'ordinateurs sont entreposés dans une usine de tri et de recyclage de matériel informatique, le 22 novembre 2007 ŕ Jouy-le-Moutier. AFP PHOTO MARTIN BUREAU / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Ezzel minimum hulladékgazdálkodási szabályozásokat sértettek.
Vágólapra másolva!

Nem csak az átlagos fogyasztók bűnösek a veszélyes hulladéknak minősülő informatikai eszközök kukába való kidobásában. A vállalati szoftverek értékesítésével foglalkozó Capterra ötszáz amerikai kis- és középvállalkozásnál dolgozó informatikust kérdezett ki a régi hardveres eszközökkel való céges bánásmódról, többek közt számítógépekhez és routerekhez hasonló eszközökre kell gondolni.

Újrahasznosításra váró merevlemezek egy francia feldolgozóüzemben Forrás: AFP/Martin Bureau

A válaszadók szerint a cégek átlagosan 2,7 évig szokták őrizgetni a használatból kivont informatikai eszközeiket, 29 százalékuk pedig dobott már ki legalább egyszer a kukába efféle holmit. Ezt nem tehették volna meg, hiszen az informatikai eszközök veszélyes hulladéknak minősülnek, ráadásul a tapasztalatok szerint a kidobott számítógépek háttértárain rendszeresen maradnak olyan érzékeny üzleti adatok, amelyek védelmét, vagy kidobás esetén a biztonságos törlésüket törvény írja elő.

A válaszadók 80 százaléka állította, hogy a cége a hulladékgazdálkodási előírásoknak megfelelően adott már le újrahasznosításra informatikai eszközt, 65% képesnek bizonyult korábban félretett hardvert újból felhasználni, 54% pedig ajándékozott már el szükségtelenné vált berendezéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!