Meztelen kép hamisításával is zsarolt az uzsorás

iPhone 6, iPhone 6 Plus Launched In India
Vágólapra másolva!
Legalább hat illegális alkalmazást törölt az App Store kínálatából az Apple.
Vágólapra másolva!

Az Apple szeret a mobiljaihoz tartozó szoftveres ökoszisztéma biztonságosságával büszkélkedni, azonban a lezártsága ellenére rendszeresen kerülnek fel rosszindulatú alkalmazások az App Store kínálatába. A napokban hatalmas médiabotrány tört ki Indiában az illegálisan működő uzsorás mobilappok miatt, a vállalat legalább hatot törölt az App Store kínálatából, közülük négy pár hét alatt felkerült az áruház pénzügyek kategóriájának TOP 20-as listájára.

A hiteligénylési folyamat során az ügyfelek névjegyzékét is hazatelefonálták az uzsorás mobilappok Forrás: Hindustan Times

A médiabeszámolók szerint a Pocket Kash, a White Kash, a Golden Kash, az OK Rupee és társaik rövid távú kölcsönöket kínáltak a sürgősen pénzre szorultak számára, rögtön az appjaikból elintézhető volt a hiteligénylés. Az üzemeltetőik hamisan közismert bankok partnereiként reklámozták magukat, orbitális kamatokkal dolgoztak, továbbá akár a hitelösszeg felét is kitevő technikai költségeket számoltak fel.

Az App Store-ban panaszkodó és a média által megszólaltatott ügyfelek szerint a fizetési határidők előtt az appok fenyegetéseket jelenítettek meg, hogy késedelem esetén a hitelező hívogatni fogja a névjegyzékeiben lévő személyeket, hátha a megszégyenítésüktől hirtelen mégis fizetőképessé válnak. Egy női ügyfél szerint őt azzal is fenyegette egy ügyintéző, hogy hamisított meztelen képet fog küldözgetni róla a kontaktlistáján szereplőknek.

„Az App Store és az irányelvei olyan módon lettek kialakítva, hogy a lehető legbiztonságosabb élményt biztosítsák a felhasználóink számára. Nem tolerálunk csalásokat az App Store-ban, szigorú szabályaink vannak a rendszert kijátszani próbáló appok és fejlesztők ellen" – kommentálta a botrányt az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!