Komoly leépítés lesz a Waze csapatánál

dugó, forgalom, autó, 2022. szeptember 1., Ferenc Körút, Corvin negyed, üllői út
Dugó 2022. szeptember 1-én a Ferenc körúton
Vágólapra másolva!
Elveszítette az önállóságát, integrálják a Google Térképet fejlesztő üzletágba.
Vágólapra másolva!

Újabb áldozatokat szed a Google költséghatékonyságot növelni próbáló törekvése, ezúttal a Waze navigációs alkalmazás körülbelül 500 fős csapatának ismeretlen hányadát kívánja elbocsátani a vállalat. A közössége által információkkal ellátott Waze-t még 2013-ban vásárolta meg a Google, akkoriban Larry Page vezérigazgató azt ígérte a leánycéget vezető Noam Bardinnak, hogy az teljesen önállóan folytathatja a tevékenységeit.

Megtartaná a Waze egyedi funkcióit és közösségét a Google Fotó: Csudai Sándor - Origo

Page már rég visszavonult a Google vezetésétől, Bardin pedig 2021-ben a saját döntéséből elhagyta a Waze-t, így nem maradt senki, akinek akaratában vagy hatalmában állt volna megvédeni az app szuverenitását. Emiatt a Waze tavaly decemberben elveszítette az önállóan működő leánycég státuszát, a Google Térképet fejlesztő Google Geo divízió részlegévé fokozták le, most pedig a kettő közti szükségtelen redundancia felszámolása is megkezdődik.

Chris Phillips, a Google Geo vezetője szerint a hatékonyság növelése érdekében a vállalat le fogja kapcsolni a Waze saját hirdetési rendszerét, a helyét a Google megoldása veszi át, emiatt viszont értékesítéssel, marketinggel, működtetéssel, analitikával foglalkozók veszítik majd el az állásukat. Ennél tovább egyelőre nem szándékozik menni a Google, állítása szerint elkötelezett a Waze egyedi márkájának, appjának, önkéntesekből és felhasználókból álló közösségének megtartása mellett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!