Tényleg betiltotta Montana állam a TikTokot

game show, tokió, japán, 2022. 09. 16., SEGA, ATLUS
The TikTok logo is pictured at the company's booth during the Tokyo Game Show in Chiba prefecture on September 15, 2022. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Plusz az állami eszközökön tilossá vált minden gyanús chatapp használata.
Vágólapra másolva!

Montana republikánus kormányzója az előre sejtettnek megfelelően aláírta a képviselőház által nemrég megszavazott törvényt, amely betiltja a kínai Bytedance által működtetett TikTok közösségi platformot az amerikai államban. Ez az első efféle törvény az USA-ban, de a jövőben számos másik tagállam követheti Montana példáját.

Bíróságon fogja támadni a törvényt a TikTok Forrás: AFP/Yuichi Yamazaki

A politikustól szokatlan módon villamosmérnöki és programozói háttérrel rendelkező Greg Gianforte szerint a TikTok nem képes garantálni a montanaiak személyes és privát adatainak biztonságát, a Kínai Kommunista Párt potenciálisan hozzáférhet azokhoz, emiatt volt szükség a betiltására. A törvény értelmében 2024. január 1-től a TikTok nem nyújthat szolgáltatást Montana állam területén, az App Store és a Play Áruház pedig nem kínálhatják letöltésre a mobilappját a helyiek számára.

A TikTokot a kérdéses időponttól kezdve illegálisan használó polgárokra nem szabható ki büntetés, helyettük a közösségi szolgáltatás kaphat szabálysértő felhasználónként napi tízezer dolláros bírságot. A törvény automatikusan hatályát veszti, amennyiben a TikTok olyan tulajdonoshoz kerül, amely nem számít ellenséges külföldi félnek.

A törvény hatályba lépése és alkalmazása bírósági utasításra felfüggeszthető. A TikTok élni kíván a lehetőséggel, állítása szerint a betiltása sérti a montanaiak alkotmányos jogait.

Gianforte kormányzó a törvény aláírásával együtt minden olyan mobilappot is kitiltott az állami eszközökről, amelyek potenciálisan ellenséges külföldi feleknek továbbíthatnak adatokat, konkrét példaként a Temut, a WeChatet, továbbá a Telegram Messengert hozta fel az utasításában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!