Mélyrepülésben a táblagépek eladásai

apple ipad pro 2018
Apple iPad Pro (2018)
Vágólapra másolva!
Még az iPadekből is masszívan kevesebb fogyott az idei első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A mostanra hivatalosan is véget ért koronavírus-járvány csodát tett a táblagépek régóta csökkenő trendet mutatott eladásaival, rengetegen kezdték vásárolni a másokkal való távoli kapcsolattartás, az otthoni munkavégzés, vagy éppen a tanulás megkönnyítésére a termékeket.

Még a piacvezető Apple sem tudta a tavalyi első negyedéves szinten tartani az eladásait Forrás: Apple

A járványhelyzet elmúlásával és a gazdasági nehézségek jelentőssé válásával viszont újból fordult a kocka, az IDC piackutató cég adatai szerint éves összehasonlításban az idei első negyedévben 19,1 százalékkal csökkentek a táblagépek eladásai, csak 30,7 millió fogyott belőlük. Kontextusként 2022 első negyedévében 38 millió, míg 2021 első negyedévében 39,9 milliót adtak el világszerte a gyártók.

A piaci szereplők közül senki sem lehet büszke a teljesítményére, a piacvezető Apple eladásai 10,2% mínusszal 10,8 millióra estek, az okostelefonos piacon mutatott válságállóságot nem sikerült a tabletes piacon is hoznia. A második Samsung ennél is nagyobb 14,3% zuhanással csak 7,1 millió gépet adott el, a dobogó harmadik helyére bejött Huawei pedig „csupán" 9,7% csökkenést elkönyvelve 2 millió terméket értékesített.

Éves szinten és világszerte majdnem ötödével csökkentek a tabletek eladásai, egyetlen gyártó sem bizonyult immunisnak a gazdasági turbulenciákkal szemben Forrás: IDC

Az eladási toplista negyedik és ötödik helyeit elfoglaló Lenovo és Amazon esetében már övön aluli ütésnek mondható 37,1 és 62 százalékokkal csökkentek az eladások, ami nem meglepő, hiszen ezek a márkák az olcsó tabletekre fókuszálnak. Emiatt egyrészt a koronavírusos időkben pusztán kényszerből táblagépet vásároltak gyakran választották a termékeiket, másrészt pedig a gazdasági nehézségek miatt a gépeik célközönségének kellett elsőként visszafognia a költekezését, mindkettő tényező súlyosan közrejátszott az idei első negyedéves eredményeikben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!