Ezek az appok nem hiányozhatnak a telefonjáról

app, applikáció, alkalmazás, okostelefon, mobil
A telefonos alkalmazások megkönnyíthetik az életet.
Vágólapra másolva!
Az okostelefonos alkalmazások könnyebbé, egyszerűbbé és szórakoztatóbbá tehetik a hétköznapokat. Mutatunk néhány hasznos darabot, amelyeket mindenképpen érdemes telepíteni a telefonunkra, ha ki akarjuk használni annak tudását.
Vágólapra másolva!

Két évtized alatt az okostelefonok a semmiből előtörve hódították meg az emberiséget. Ez nem véletlen, hiszen már nem pusztán kommunikációs eszközök, hanem olyan komplex masinák, amelyek inkább funkcionálnak kis miniszámítógépként.

A telefonos alkalmazások megkönnyíthetik az életet. Forrás: Origo

Sokan csak hírolvasásra, esetleg játékra, fényképezésre használják e készülékeket, pedig ennél lényegesen sokoldalúbban használhatóak. A rájuk írt alkalmazások az élet szinte minden területét lefedik, és ebből fakadóan köztük akadnak kifejezetten hasznos darabok. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhány fontos típust, amelyek meggyőződésünk szerint valóban képesek megkönnyíteni, kényelmesebbé és egyszerűbbé tenni az életet. Ráadásul nem utolsó sorban úgy, hogy mindezzel a felhasználó adott esetben akár pénzt, energiát és időt is spórolhat.

Navigáció

Az elmúlt évek során jó pár olyan applikáció született, amellyel kifejezetten az autósokat célozzák meg. Ezek közül is a legfontosabbak szerintünk az úgynevezett navigációs appok. Ezekben meg kell adni, hogy honnan indulunk, hova szeretnénk eljutni, és a program ezek után a beépített térkép segítségével képes meghatározni a legjobb útvonalakat. A fejlettebb darabokban azt is meg lehet határozni, hogy ki akarjuk-e hagyni például a fizetős szakaszokat.

A navigációs appok nagyon hasznosak lehetnek. Forrás: Origo

Ezt követően pedig a telefon beépített GPS-ét használva folyamatosan nyomon követik a felhasználót, és pontos instrukciókat adnak, hogy mikor merre kell fordulni, melyik sávot kell használni, valamint azt is jelzik, ha valaki átlépi a sebességhatárt. Köztük már olyanok is akadnak, amelyek valós időben jelzik, hogy hol található traffipax, baleset, torlódás. Még arra is akad példa, hogy a szoftver ezek segítségével határozza meg automatikusan a legjobb útvonalat. Mi rendszeresen használunk ilyen telefonos applikációkat, amelyek egy külföldi nyaralás során is nagyon jól jöhetnek.

Konkrét példák: HERE WeGo, Waze, Sygic, Google Térkép

Banki alkalmazás

Ma már általánosan elterjedtnek számít, ha valaki a banki ügyeit a számítógépével végzi az interneten keresztül. Sokan még az idősebbek közül is gyakran folyamodnak ehhez a módszerhez, ami alapvetően különbözik a hagyományos megoldástól. Ennek köszönhetően ugyanis nincs szükség arra, hogy feltétlenül személyesen a bankfiókban intézzünk el dolgokat, amivel rengeteg idő spórolható meg.

A banki alkalmazások rengeteg terhet levehetnek a vállunkról. Forrás: Erste

Rengetegen vannak, akik nem tudják, hogy mindezt akár már a telefonjukon keresztül is megtehetik. Mindezt úgy, hogy nem a kisebb képernyőn átláthatatlan internetes felületet kell használni, hanem egy speciálisan a mobilokhoz optimalizált grafikus kezelőfelülelet. Ehhez nem kell mást tenni, mint letölteni az adott pénzintézet által készített speciális alkalmazást, ott regisztrálni, megadni a szükséges adatokat, és ezt követően máris lehet intézni a banki ügyeket. Nem kell félni ezektől, ha valaki betartja a szabályokat, (tehát a kódokat például nem a telefon hátlapjára írja fel), akkor maximálisan biztonságosak.

Konkrét példák: George Erstebank, OTP Bank HU, MKB Mobil App

Menetjegy vásárlás

Amennyiben a MÁV járatait választja utazáshoz, akkor jó tudnia, hogy a jegyet már nem csak a pénztárakban vagy automatáknál vásárolhatja meg, hanem akár a telefonján keresztül is. Ehhez nem kell mást tennie, mint letöltenie a szükséges alkalmazást a mobiljára. Ott egy rövid regisztrációs folyamatot követően megveheti a szükséges jegyeket sorban állás, idegeskedés nélkül, ráadásul előre is akár. A bankkártyával történő fizetést követően a jegyek megjelennek az applikációban, és ezeket kell felhasználni az utazásnál.

A MÁV alkalmazásával jegyeket is lehet venni, így nem kell sorba állni. Forrás: Origo

Tehát fizikai formában nem jelennek meg az utasnál, nem kell azokért elmenni, nem kell azokat átvenni. Rendszeresen használjuk ezeket a szolgáltatásokat és nagyon meg vagyunk velük elégedve! Megbízhatóak, stabilak, és egyáltalán nem ördöngősség elsajátítani a kezelésüket.

Konrkét példa: MÁV

+1 Lottó

A végére hagytuk a bűnös élvezetet! Ha valaki szeret lottózni, az biztos nagyon értékelni fogja, hogy már telefonon is feladhatja a szelvényeit. Így akkor sincs probléma, ha elfelejtett elmenni a lottózóba, nem fog lemaradni a húzásokról. Több olyan app is van, amelyen keresztül lehetőség nyílik erre, és ezek a tapasztalataink szerint igen egyszerűen, illetve felhasználóbarát módon működnek. Érdemes egyet közülük letölteni a telefonra, még akkor is, ha valaki a hagyományos módszert részesíti előnyben, mert hát jöhet eső, jöhet hó, jobb mindenre felkészülni.

Konkrét példák: Okoslottó, Yettel Wallett

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!