Egész híroldalakat íratnak már chatbottal

indiai call center
In this photograph taken on September 7, 2016, an Indian man works at a call center of TravelKhana in Noida. Passengers on India's vast railway network have long complained of the terrible food on offer to sustain them on long journeys, but now all that is changing thanks to a slew of new services bringing fast food to your seat. / AFP PHOTO / CHANDAN KHANNA / TO GO WITH AFP STORY: 'India-Lifestyle-Transport-Food', FEATURE by Bhuvan BAGGA
Vágólapra másolva!
A reklámokból becsordogáló pénzre pályáznak az üzemeltetőik.
Vágólapra másolva!

A borítékolhatónak megfelelően a fillérekből híroldalakat üzemeltetni próbálók is lecsaptak a Bing chatbotját is hajtó ChatGPT technológiára. A webhelyek megbízhatóságának hitelesítésével foglalkozó NewsGuard nemrég 49 olyan „hírportált" azonosított, amelyek tartalmait látszólag teljes egészében chatbottal íratják az üzemeltetőik.

Konkrét írás helyett más kiadványok cikkeinek chatbottal való átfogalmaztatása lesz a tartalomfarmok megmaradt dolgozóinak feladata (a kép csak illusztráció) Forrás: AFP/Chandan Khanna

Az elképzelés egyszerű, az ügyeskedők megpróbálják összefoglaltatni és átfogalmaztatni közismert hírportálok cikkeit a ChatGPT-vel, majd egyszerűen kiteszik azokat a saját tartalmaikként az oldalaikra. Az esetek javában nem hamis történeteket íratnak, bár ilyenre is volt már példa, az egyik oldal Joe Biden amerikai elnök halálát híresztelte. A cikket megíratott személy ráadásul arra sem vette a fáradtságot, hogy kitörölje a szövegből a ChatGPT hibaüzenetét, hogy a rendszer szabályzata nem engedi a történet befejezését, mert etikátlan halálhíreket fabrikálni.

A géppel íratott hírportáljaikon keresztül az ügyeskedők reklámbevételt kívánnak szerezni, jó eséllyel már sokan találkoztak az elmúlt években efféle „tartalomfarm" webhelyekkel, óriási mennyiségben gyártanak alacsony minőségű cikkeket. A létezésük nem jelent újdonságot, a változás pusztán annyi, hogy az üzemeltetőik fityingekért dolgozó emberek helyett chatbotokra próbálják bízni a munka javát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!