Borravalót kérnének az Apple dolgozói

apple iphone 13 okostelefon apple store
Apple iPhone 13
Vágólapra másolva!
Jó néhány előnyt szeretnének kiharcolni egy szakszervezetbe tömörült bolt eladói.
Vágólapra másolva!

Az Apple eddig meglehetősen hatékonyan küzdött a saját tulajdonú Apple Store kereskedéseiben dolgozók szakszervezetekbe tömörülése ellen az USA-ban, azonban nem minden esetben volt képes megakadályozni az érdekeit sérteni képes csoportosulások létrejöttét.

Úgy vélik egy marylandi bolt dolgozói, hogy az ügyfelek jókora részének eleget segítenek a borravaló kiérdemléséhez Forrás: Apple

Ennek most már kezd látszata lenni, egy Maryland államban lévő üzletében dolgozókat tömörítő szakszervezet komplett igénylistával állt elő, a héten folynak a tárgyalások a szakszervezeti vezetők és az Apple között. A messze legszokatlanabb kérés, hogy a dolgozók szeretnék opcionálisan lehetővé tenni a vevők számára a borravaló adását, a javaslatuk szerint egyénileg választott összeg mellett 3% és 5% opciókat kellene biztosítani az ügyfeleknek.

A borravaló intézménye az USA-ban is ugyanúgy a vendéglátóipar egyes szegmenseire korlátozódik, mint hazánkban, ráadásul látszólag különösen nem illene bele az Apple Store-ok gondosan kialakított imázsába az ötlet. Emiatt valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple hajlandó volna engedni a kérésnek, még ha ez potenciálisan segíthetne is csökkenteni a jövőbeli béremelési igényeket.

A bolti dolgozók további kérései már jóval örökzöldebb jellegűek: 10% fizetésemelést és jobb ünnepi időszakokban járó pótlékot kérnének, a cégnél eltöltött évek alapján további fizetett szabadnapokat kívánnak látni, a gyászolási okból kivehető szabadságot pedig halálesetenkénti 10 napról évi összesen 45 napra módosíttatnák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!