Ismerős nevű okosotthon-rendszert próbáltunk ki

tesla smart, okos, otthon, biztonság
Így néz ki az iduló szett, ebben minden benne van.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Tesla okosotthon-rendszerét, ami csak nevében azonos a legismertebb elektromos autó márkájával.
Vágólapra másolva!

Nikola Tesla bizonyára örülne, ha tudná, mennyi mindent nevezetek már el róla az idők során. A nagy fizikus, villamosmérnök feltaláló neve alatt élete során 146 szabadalmat jegyeztek be, de ennél már biztosan jóval több készüléktípus viseli a nevét. A legújabb csoportot egy Cseh cég, a Tesla Solar s.r.o. termékei képviselik. Ezekből kaptunk mi is egy okos otthonra való szettet, amit fel is szereltünk is összepárosítottunk egy teszt erejéig. A folyamat elég egyszerű volt, nézzük az elejétől!

Kicsomagolás, ismerkedés

A Tesla okoseszközei nem teremtenek új piacot, hanem egy meglévőbe szeretnének beilleszkedni, tehát óriási újdonságot nem találtunk a dobozokban. Kaptunk egy Wi-Fi-képes otthoni kamerát, egy apró mozgásérzékelőt, egy ajtó(vagy ablak) nyitás-érzékelőt, egy szirénát és egy okos Hubot, amivel mindezt egy rendszeren belül kezelni tudjuk és ami átjárót biztosít az eszközöknek az otthoni hálózatunk felé. Dizájn szempontjából nem találunk óriási újításokat, minden eszköz fehér és a formavilágukat tekintve első pillantásra látszik róluk, hogy mire valók. Kivéve talán a Hub-ot, mert az egy lekerekített élű, lapos kis készülék a tetején egy nagy Tesla logóval (ami egyébként érdekes hasonlóságot mutat a Tisza Cipő logójával)

Így néz ki az iduló szett, ebben minden benne van. Forrás: Origo

A kicsomagolás és összeszerelés egyszerű, főleg mert nem is nagyon van mit összeszerelni. A biztonsági érzékelők elemesek, az elem bennük is van, így csak ki kell húzni a belőlük kilógó biztonsági fóliát és már fel is ébrednek.

Eddigre viszont már érdemes feltelepíteni a telefonunkra a Tesla saját alkalmazását, amit megtalálunk az App Store-ban és a Google Play áruházban is. Ha feltelepítettük és végig mentünk az egyszerű regisztrációs folyamaton, akkor már el is kezdhetjük hozzáadni az okos eszközöket. Elsőnek mindenképpen a Hubot adjuk hozzá, mert így már minden hozzáadott készülék az interneten keresztük is kommunikál majd velünk.

A Hub kicsi és bárhol elfér. Forrás: Origo

A párosítgatás után csak a megfelelő helye kell rögzíteni az érzékelőket. A nyitásérzékelőt például logikusan a bejárati ajtóra érdemes ragasztani. Persze, ha az ablakon is be tudnak jutni a lakásba, akkor érdemes az ablakokra is tenni egyet-egyet. A mozgásérzékelőt érdemes olyan helyre tenni, ami központi helye a lakásnak, ahol biztosan el kell haladnia valakinek, aki bejut a lakásba. A szirénát tehetjük bárhova, jó hangos zavarni fog az mindenkit mindenhonnan.

Az app is okos

A Tesla saját alkalmazása képes egyszerre nem csak több okos eszközt, de több okos otthont is kezelni. Vagy például az otthonunk és az irodánk okos rendszerét külön-külön.

Mindkét helyhez külön hozzáadhatnunk további felhasználókat, így például az irodánk biztonsági rendszerére rálátást engedhetünk kollégáinknak, míg az otthonunkat megoszthatjuk családtagjainkkal.

Külön-külön mindenki beállíthatja magának, hogy milyen eseményekről szeretne értesítést a telefonjára, így biztos, hogy semmi fontosról nem marad le senki.

Minden telepítve, "harcra készen". Forrás: Origo

Az alkalmazás pedig az ismert okos asszisztens rendszerekkel is összekapcsolható, például az Amazon Alexa vagy a Google Assistant rendszerekkel is. Így, ha okos kapcsolókat, konnektorokat, izzókat, vagy más, hasonló, eszközöket telepítünk az applikációba, akkor azokat hangvezérléssel is irányíthatjuk.

Nem csak jelzés, megfigyelés is

Az aktív biztonsági rendszer persze jó dolog, de az igazi előnyét egy biztonsági kamerával használhatjuk ki. Így egy pillanat alatt ellenőrizhetjük, hogy tényleg betörő jár-e a házban, vagy csak a macska indította be a riasztást a mozgásérzékelővel. A Tesla természetesen okos kamerákat is gyárt és mi is kaptunk a csomagban ilyet. A Tesla Smart Camera 360 telepítése legalább olyan egyszerű, mint a Hub-é, ugyanis ez a készülék saját jogon kapcsolódik az otthoni vezetékmentes hálózatunkhoz, nincs szüksége a Hubra. Viszont a Tesla okos alkalmazásába egy pillanat alatt integrálható, és már nézegethetjük is az otthonunkat. A kamera forgó állványon áll, amit távolról irányíthatunk, így alaposan körülnézhetünk otthon, ha épp úgy tartja kedvünk.

A kamera olyan, mint szinte minden gyártó kamerája. Forrás: Origo

A kamerát a telefonunkról is irányíthatjuk, ha akarjuk, de beállíthatunk rajta mozgáskövetést is. És természetesen éjszakai üzemmód is van rajta, ami a fények halványulásával automatikusan bekapcsol. Ilyenkor vaksötétben is jól látunk rajta keresztül, bár persze nem színesben.

Árak, összegzés

A Tesla okos otthon rendszere az egyszerűbbek és olcsóbbak közül való. Nem kell a telepítéshez szakember, elég egy átlagos informatikai ismeretekkel rendelkező, magabiztos felhasználó. A nálunk járt teljes rendszer kiskereskedelmi ára picivel 50 000 forint alatt volt, de ezért kaptunk egy ajtónyitás-érzékelőt, egy mozgásérzékelőt, egy szirénát, egy kamerát és a Hubot. Igazából egy induló szetthez bőven elég a Hub, egy nyitásérzékelő és egy kamera, ami viszont 35 000 forintból beszerezhető.

Ezt az ábrát szeretjük látni. Forrás: Origo

Aztán persze bármikor bővíthető a rendszer további egységekkel, amikkel már lámpákat kapcsolgathatunk, fűtésrendszert irányíthatunk, vagy kutyát etethetünk távolról, de ez már egy másik teszt témája lesz. Összességében pedig azt tudjuk elmondani a Tesla okos rendszeréről, hogy a telepítése egyszerű, a teszt ideje alatt (2 hét) hiba nélkül működött, tehát az árát mindenképpen megérte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!