Ezt ne próbálja ki otthon!

WWE 2K23, pankráció, játék, teszt
A nagy sztárokkal találkozhatunk.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a legújabb pankráció-szimulátort, a WWE 2K23,hogy önöknek már ne kelljen.
Vágólapra másolva!

Ha, van tipikusan amerikai szórakozási forma az amerikai focin kívül, akkor a pankráció mindenképpen az. Nagy darab, kigyúrt gladiátorok rendeznek műbunyókat a ringben, miközben színészkedni is próbálnak, és brazil szappanoperákba illő idétlen történetszálakat adnak elő. Olyan fajta mulatság ez, ami nálunk valahogy sosem tudott igazán komolyan gyökeret verni, de amerikában hétről-hétre óriási arénákat tölt meg, és a tv készülékek előtt is tömegek követik az eseményeket. Ennek a "sportágnak" egyébként a világ minden táján, így Magyarországon is vannak rajongói, bár értelemszerűen nem olyan nagy számban, mint az USA-ban.

A nagy sztárokkal találkozhatunk. Forrás: Origo

Nem meglepő, hogy a videójáték fejlesztők is meglátták a potenciált ebben, amit tökéletesen alátámaszt, hogy szó szerint évtizedek óta készülnek pankráció tematikájú programok. Idén is megjelent egy ilyen darab, ráadásul egy komoly széria legfrissebb tagja.

Vettünk egy nagy levegőt, és tettünk ismét egy kísérletet a WWE 2K23 című alkotással, hogy hátha most végre minket is beszippant ez a világ.

Az elvárásaink nagyok voltak, hiszen az alapjáték is meglehetősen borsos, ugyanis durván 25 000 forintot kérnek el érte.

A mindenféle kiegészítőkkel, extrákkal teli pakolt változat pedig félszázezer forintot kóstál. A program elérhető PC-re, Xbox-ra és Playstation-re is, mi ez utóbbin próbáltuk ki.

A harc a lényeg

A virtuális pankráció a valóságtól eltérően egy kőkemény harc, ahol nincs eldöntve előre, hogy ki fog nyerni. Tehát tulajdonképpen egy szimpla verekedős játékról van szó, ami még önmagában nem lenne probléma, hiszen ebben a kategóriában is akadnak élvezetes darabok. Azonban a WWE 2K23 nem tartozik a jobbak közé, sajnos. A ring, azaz a küzdőtér kicsi, taktikázásra nagyon nincs mód, a harcrendszer pedig olyan, mint maga ez a "sport", azaz meglehetősen primitív. A küzdelem leginkább arról szól, hogy megállás nélkül kell püfölni a gombokat, aminek hatására a felek ütik-vágják a másikat, illetve egymás fején ugrálnak.

Amikor egy-az-egy elleni összecsapásról van szó, akkor még lehet valamennyire trükközgetni, de amikor többen harcolnak, akkor totális káoszba fullad az egész.

Szerintünk az egész kifejezetten unalmassá és egysíkúvá válik meglehetősen hamar. Természetesen lehet válogatni a különféle harcosok közül, de ez nem jelenti azt, hogy nagyon más-más taktikát kellene vagy lehetne választani.

A ringben nehézfiúk csapnak össze. Forrás: Origo

A program számtalan típusú küzdőteret tartalmaz, igazodva a valósághoz. Azaz van amikor ringben, ketrecben kell csépelni az ellenfeleket, de lehet egy különleges táskáért küzdeni, és arra is akad példa, hogy különféle tárgyakat is igénybe vehetünk. De ez igazán nagy különlegességet nem jelent sajnos,

Szereplők, játékmódok

A program nagy erőssége, hogy azokat a figurákat tartalmazza, akik a való életben is részesei ennek a show-nak. Tehát azokkal lehet játszani magyarán, akiket az ember a tévében vagy az arénában lát. Ez biztos nagyon vonzó lehet a rajongók számára, akik így a kedvenceikkel pofozhatnak hülyére bárkit, de egy hozzánk hasonló laikust annyira azért nem hoz lázba valószínűleg. Sokkal jobban értékeltük volna, ha az összecsapások tényleg kifinomultak, és nem csak a kontroller agyatlan, intenzív csépeléséről szól az egész. Természetesen az egyes karakterek képességei eltérőek, amit pontozással jelölnek. Tehát, mint a focistáknál, itt is meg van adva, hogy ki milyen erős, gyors, stb. és akinek jobbak az értékei, az nagyobb eséllyel győz.

A látvány olykor a tévés közvetítéseket idézi. Forrás: Origo

A "sportág" legszebb hagyományaihoz igazodóan lehetnek egy-az-egy elleni, páros vagy csoportos meccsek is egyaránt, illetve olyanok is, amikor egyszerre akár nyolcan ütlegelik egymást, hogy a végén csak egy győztes maradjon. Sajnos a sztorikra nem fektettek hangsúlyt, tehát nincsenek nagyívű történetek, pedig a pankrációnak igazán ez jelenti a szórakoztató faktorát a valóságban. Hogy tulajdonképpen olyan az egész, mint egy teleregény, intrikákkal, kötözködéssel és "szerelmi" kapcsolatokkal is akár, amit időről-időre megszakítanak egy kis kamu verekedéssel.

De az animációk olykor szánalmasan gyengék. Forrás: Origo

A programból nem hiányzik a karrier mód sem. Azaz elindíthatunk a nulláról egy teljesen kezdő, amatőr versenyzőt is. A kinézetét természetesen teljesen a saját ízlésünkhöz szabhatjuk, és sok edzéssel, harccal kell felfejleszteni, javítani a tulajdonságait. Ez egészen heroikus feladatnak tűnik, de azért belevágtunk, ám igen hamar meguntuk az egészet. Ahhoz azért már tényleg maximálisan elvakult rajongónak kell lenni, hogy ebbe valaki heteket-hónapokat beletegyen.

Irányítás

Az irányítás a kontrollerrel történik, és alapvetően rendben van a vezérlés. A program végigvisz egy tanulási folyamaton, amit végigcsináltunk, de önmagában nem elég az üdvösséghez, hiszen rengeteget kell gyakorolni, hogy az ember tudja, hogy mit, mikor és miért csinál. Természetesen vannak kombinációk is, és a speciális mozgásokat, illetve extra nagyot sebző támadásokat sem hagyták ki, amik csak bizonyos idő után válnak elérhetővé.

A hangsúly egymás püfölésén van. Forrás: Origo

Az nem tetszett, hogy a harcnak nincs semmi dinamikája. Az egyes mozdulatsorok sokszor teljesen valószerűtlenül következnek egymás után. Tehát gyakran előfordul, hogy az egyik pillanatban a harcosunk még a fejét fogja vagy fetreng, aztán a következőben pedig vérszomjas tigrisként támad, ami egészen röhejes, még a pankrációhoz képest is. Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy a szoftver sajnos magyar nyelven nem kommunikál.

Látvány, hangulat, értékelés

A grafikára érezhetően ráfeküdtek, ami azért 2023-ban már nem annyira meglepő. A textúrák tényleg szépek, sokszor olyan érzésünk volt, mintha egy igazi tévés sportközvetítést néznénk. Azonban az illúziót megtörik olykor az animációs anomáliák. Néha a karakterek ugyanis egészen furán, természetellenesen mozognak.

A hangulat azért alapvetően rendben van, amiben sokat segítenek a jól eltalált hangok is.

Mindent összevetve azt kell mondanunk, hogy nem ájultunk el különösebben a nagyszabásúként beharangozott WWE 2K23-tól. A program bizonyos aspektusai meglepően primitívek, a kezelés rendben van, de a játékmenet borzasztóan blőd, és a látványvilág sem tökéletes. Az biztosak vagyunk, hogy ez a program senkit sem tesz a pankráció rajongójává, de a fanatikusok azért bátran tehetnek vele egy próbát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!