Ez talán a legjobb szuperhősös játék, ami valaha készült

Marvel's Midnight Suns, videojáték, teszt, marvel
Marvel's Midnight Suns. Aki szereti ezt a világot, az ezt a játékot imádni fogja.
Vágólapra másolva!
A Marvel's Midnight Suns egy videójátéknak álcázott interaktív animációs film! Onnan tudjuk, hogy kipróbáltuk.
Vágólapra másolva!

Ha tetszik, ha nem, az úgynevezett "szuperhős kultúra" mostanra az emberiség kollektív tudatának szerves részévé vált. Pókember, Batman, Superman, Rozsomák és a többiek, valamint az olykor meglehetősen bugyutának tűnő történeteik világszerte nagyon ismertek és kedveltek, ezt kár is lenne tagadni.

Marvel's Midnight Suns. Aki szereti ezt a világot, az ezt a játékot imádni fogja. Forrás: Origo

Az olyan cégek, mint a DC Comics és a Marvel pedig ontják a filmeket, könyveket, képregényeket, és természetesen a sorból a videójátékok sem maradhatnak ki. E csoport a közelmúltban egy nagyon komolynak tűnő taggal bővült a Marvel's Midnight Suns nevű alkotás személyében. Erről azt állították, hogy egy nagyszabású, hosszú időn át szórakoztató, látványos darab, mi pedig megnéztük, hogy ebből mi igaz.

Egy új hős az Apátságban

Abból is látszik, hogy a Marvel mennyire odafigyelt a Midnight Sunsra, tökéletesen bizonyítja, hogy a kedvéért a semmiből létrehoztak egy hőst, Huntert, e történet főszereplőjét. A legenda szerint ő egy középkori démonvadász, aki a saját anyja, a gonosszá lett Lilith ellen harcolt, és feláldozta magát, hogy így zárja örök börtönbe a rémséget. Azonban Lilith valamilyen úton-módon kiszabadult, az emberiség vesztére tör pokolfajzatai és a Hydra nevű terrorszervezetélén, a szuperhősök egy csoportja pedig feléleszti Huntert, hogy vezetésével küzdjenek meg a sötét oldallal.

A Midnight Suns olyan, mintha egy filmet látnánk. Forrás: Origo

A játék folyamán ezt a Huntert irányítjuk egy Abbey (Apátság) nevű mini dimenzióban, ahol a többiekkel együtt készülnek fel az összecsapásokra. Itt találkozhatunk a filmekből, képregényekből már ismert hírességekkel, tehát például Pengével, Amerika Kapitánnyal, Rozsomákkal vagy a Vasemberrel, hogy csak néhányat említsünk közülük. Ezekkel a figurákkal kell párbeszédeket folytatni, különféle feadatokat végrehajtani számukra. Illetve nem utolsó sorban fel kell fedezni az Apátság titkait, megoldani a fejtörőket, és elnyerni cserébe a jutalmakat. Emellett fel kell fejlesztenünk magát az Apátságot is, telepakolni olyan kiegészítőkkel, amelyek segítenek abban, hogy eredményesen vívhassuk meg az összecsapásokat.

Harc: agy kell hozzá

A program másik fontos része, amikor elindulunk, hogy megküzdjünk Lilithttel és bandájával. Itt nem lövöldözni vagy kaszabolni, ugrabugrálni kell, hanem egy kicsit a sakk és a póker ötvözeteként leírható stratégiai játékban elpáholni a rosszakat. Ez egy meglehetősen komplex játékelem, de a szabályai könnyen megtanulhatóak, és idővel azért bele lehet jönni a fortélyaiba. Tehát nincs szükség reflexre, gyorsaságra, ügyességre, csak a józan eszünket kell használni, ami nagyon újmódi és üde játékmenetet eredményezett.

A harcokat egy stratégiai minijáték keretein belül kell megnyerni. Forrás: Origo

A program ráadásul a szabályokat, lehetőségeket elmagyarázza részletesen egy oktató szekción keresztül, és folyamatosan adja a hasznos tippeket is. Tehát nem vagyunk magunkra hagyva, ami remek.

Itt kell megjegyezni, hogy a Midnight Suns sajnos magyar nyelven nem kommunikál egyelőre, de aki nem tud jól angolul az is boldogulhat vele egyszerűen egy kis szótározást követően.

A karaktereink folyamatosan fejlődnek, hiszen egymás után tesznek szert újabb és újabb képességekre. Ezzel párhuzamosan pedig a kihívás is nő, hiszen a feladatok egyre keményebbek lesznek. Még durvább ellenfelek érkeznek, még nagyobb számban, és így még többet kell gondolkodni, de hát ez a szép ebben az "üzletben". Az irányítás egyébként logikus, hamar elsajátítható, szóval e téren is hozza a kötelezőt a program.

Grafika, hangulat

A játék látványvilága elképesztően jó. Az Apátságon és a körülötte elterülő birtokon belül szabadon mozoghatunk, mint egy open world játékban. A részletek nagyon szépen kidolgozottak, a világ körülöttünk lélegzik, és az effektek, animációk is szépek.

Olyan karaterekkel találkozhatunk, mint Doktor Strange. Forrás: Origo

Az átvezető vagy beszélgetős videók pedig csodálatosak, látványosak, akár egy moziban is megállnák a helyüket. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az összhatás sokszor olyan, mintha egy interaktív, nagy költségvetésű animációs filmet néznénk. Ennek megágyaznak a remek hanghatások, párbeszédek is, de ez azért ma már alapelvárás.

Megéri?

A játék kaland- és stratégiai része kifejezetten élvezetes, és rengeteg időt el lehet vele tölteni, még úgy is, hogy az ember nincs oda a Marvel univerzumért. Ha viszont valaki kedveli ezt a vonalat, akkor a Marvel's Midnight Suns-szal nem hibázhat, pláne, ha van némi affinitása a stratégiák iránt, és szereti használni a fejét. Az ára most durván 16 000 forint, PC-re és konzolokra is elérhető, és ennyi pénzt szerintünk simán megér.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!